Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Bleeding Bride: A téboly kertje

2015.10.04. 10:28 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Bleeding Bride

covers_346597.jpg

Szerző: Bleeding Bride
Cím: A téboly kertje
Kiadó: Underground
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 216

 

Miután Bleeding Bride Fekete fivérek című első kötetét személyes hangulatregényemnek tituláltam, nem volt kérdés, hogy akarom-e a Téboly kertjét is megismerni. A tébolyult regény barokkos leveleiből néhány ízelítőt már a kötet készülése közben is kaptam, s akkor még biztos voltam benne, hogy hasonló stílusú/műfajú lesz, mint a fivérek története. Az első Bleeding-köteten megközelítőleg 7-8 alkalommal rágtam át magam, a második, júliusban megjelent regény is megvolt már háromszor, pedig még alig írunk októbert. Első olvasás a kíváncsiságé, második a repetázásé, harmadik pedig a megértésé volt. Nem a saját bugyutaságomat szeretném itt nyomatékosítani, mely szerint harmadik olvasatra értek meg egy regényt, inkább a Sötétség Lovagjának levelei követelnek sokkal több figyelmet, alapos olvasást. 

Na de ki az az SL, és miféle levelekről van szó? A történet egy sorozatgyilkos körül forog, aki sorra szedi áldozatait, s barokk stílusú, metaforikus leveleivel bombáz egy újságot, amelyik rendszeresen publikálja is ezen írásokat. A rendőrség nem jár sikerrel a gyilkos felderítésében, de a publikus leveleknek sem örül. 

A Fekete fivérek elvont, metaforikus nyelvezete visszaköszön A téboly kertjében is, a pörgős cselekménysorozatot egy-egy SL-levél lassítja le, ezzel is gondolkodásra késztetve a kíváncsi olvasót. Ha Bleeding Bride egyediségét kéne meghatároznom, ezt emelném kis elsőként: Ő nem tárja elénk a tényeket és a probléma megoldásait, inkább az olvasóra hagyja, hogy a végeredményt az elejtett információkból maga összerakja. Ha a megfejtés túl bonyolult lenne, akkor nyer magának még egy olvasást. Azt gondolom, s akár jótanácsként is javasolhatom, hogy a Sötétség Lovagjának leveleit kövessétek figyelemmel, én harmadik olvasatra is találtam benne újdonságot.

A szereplők hiteles figurák, bár egy ilyen rövidke történetbe nem férhetett bele több tulajdonság, mégis mindegyikről gyorsan kialakulhat az olvasó véleménye, egyszerűen be lehet skatulyázni őket. Krisztián a hanyag újságíró a tipikus Blomkvist-fazon, aki roppant tehetséges, ám elegánsan szétszórt. Ancsa az anyáskodó irodakukac, akit - valljuk be “spoilermentesen" - mindenki meggyanúsít legalább egyszer a gyilkosságokkal. Dávid, a gazdag üzletember, aki tehetős ugyan, mégsem kaphatja meg, amire vágyik. A kékhajú lányról aligha kell bármit is mondanom, ő a történet legegyedibb figurája, (ha a hidrogénszőke báros csajt nem vesszük figyelembe :) ). 

Ami a történet folytatását illeti, igencsak csavarosra sikerült. Véletlen halál, vagy szándékos? Kérdések és válaszok, miértek és hogyanok abszolút kiszámíthatatlan sora követi egymást, s a Téboly kertje is fontos szerepet kap végre. Az egész tébolyult történet a regény utolsó mondatáig ritmizál, minden percben történik valami, s nem engedi letenni a kötetet. 

Első olvasásom után egyetlen mondat fogalmazódott meg bennem: Ha Bleeding Bride ír még néhány Téboly-szerű regényt, akkor kevésbé fog fájni Stieg Larsson halála. Ezt két körrel később csak megerősíthetem! 

 

Közeleg az olvasás éjszakája, s ha A téboly kertjével ünnepelnéd, akkor itt a remek alkalom. Ha október 11 éjfélig megrendeled a bleedingbooks@gmail.com címről "olvasok a sarokban" felszólítással, akkor az eredeti 3600 (pk-val) összeg helyett 2600 ft-ért a tied lehet. (készlet erejéig)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr417889080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása