Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Stephen King: Álom doktor (A ragyogás 2.)

2015.07.01. 15:44 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Stephen King

covers_343726.jpg

Szerző: Stephen King
Cím: Álom doktor (A ragyogás 2.)
Kiadó: Európa
Megjelenés éve: 2015 (1. kiadás: 2014)
Oldalszám: 704

 

Most, amikor utánajártam, meglepve szembesültem vele, hogy egyidős vagyok A ragyogással. Ez a közérdeklődésre számot aligha tartó információ annyit azért jelez számomra, hogy a jó Stephen King bő három és fél évtizeden váratta a folytatással saját táborát. Utóbbiba minden bizonnyal nem csupán a rajongói, de ügynökei, kiadója és családtagjai is beletartoznak – én a szkeptikusok torát erősítem. Jelentem, az első pár alkalommal, amikor az Álom doktor néven tárgyiasult kötet a könyvesboltokban szembejött velem, ellen is tudtam állni a kísértésnek, és hagytam Danny Torrance-t békében nyugodni a nosztalgia farvizén.

„Időről időre (…) azon kaptam magam, hogy Danny Torrance életkorát számítgatom, és töprengek, vajon hol él most. Nem is szólva az édesanyjáról, akit a pusztító hajlamú Jack Torrance ellátatlanul hátrahagyott. (…) Valamikor 2009-ben egy gyógyulóban lévő alkoholista barátomtól a következő aforizmát hallottam: »Ha egy függő személy fuldoklik, valaki másnak az élete pereg le előtte.« Úgy éreztem, ez a mondás túlontúligaz hozzá, hogy vicces legyen, és azt hiszem, ezen a ponton vált az Álom doktor megkerülhetetlenné. Hajtott a kíváncsiság. Hogy szorongva fogtam-e a könyv megírásához? Ezt nyugodtan elhihetik.” – így emlékszik a Pillanatra a szerző, és hasonlóképpen érzi ezt az olvasó is.

Tekintsünk el a mozitól, Kubrick erőszaktételéről az eredeti történeten, az Álom doktor ott igyekszik folytatni a sztorit, ahol a fonalat letettük. Ekképpen kizárhatnánk az előzmények nem ismerőit a folytatásból, ez mégsem történik meg. Valahol pedig jól jött volna ez, a kinyújtott nyelv az értetlenkedők felé, King azonban úgy akarta, hogy jelen könyve önmagában is megállja a helyét. Danny nem felejt, de közben őrzi a Torrance-család „hagyományait”: egy erőszakos, részeges disznó válik belőle is, mintegy akaratlanul. Mivel azonban ez nem a Nagy Buta Valóság, hanem egy hőstörténet, természetesen jön a mindent átíró fordulat, egy város és egy kislány képében, akiknek hatására ez az elveszett lélek képes felülemelkedni önmagán.

Alapvetően szerethető túlzásoktól hemzseg a kötet, a sötét oldalt megszemélyesítő Igaz Kötés minden elemében „fantasztikus”, de a kislány, Abra is inkább boszorkány a maga nemében, mint a Ragyogás Dannyjéhez hasonlatos, sarokba szorított áldozat. Ha így nézzük, az Álom doktor sokkalta erőszakosabb, mint elődje, a valóságtól végképp elrugaszkodott alaptéma azonban elviselhetővé teszi mindezt. Abra és Danny mellett számos kedvelhető figura fordul meg itt, és profán tanulságokból sincs hiány. Annak idején a Ragyogás emelte ki Kinget a horror-ponyvából, a színvonalat pedig az Álom doktor is lazán hozza. Ahogy a szerző Goyát idézi: „Az ész álma szörnyetegeket szül”, ez pedig itt a rémálom folytatása, felháborítóan kerek happy enddel.

Még ha másra is vágytam, ha ezzel kell beérnünk, én beérem ezzel a következő 35 évben.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr927588474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása