Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

David Lagercrantz: Ami nem öl meg (Millennium 4.)

2015.09.26. 10:50 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: 2015 Stieg Larsson Animus David Lagercrantz Millennium-sorozat

m4.jpg
Szerző: David Lagercrantz
Cím: Ami nem öl meg
Kiadó: Animus
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 496

Ez az a könyv, amiről már jóval a megjelenése előtt mindenkinek meglehetősen határozott véleménye volt – én sem voltam ez alól kivétel. Most azonban, amikor kézzelfogható közelségbe került a kötet a polcokon, okafogyottnak látom vérre menő vitákat folytatni arról, hogy egyáltalán meg szabadott-e írni ezt a könyvet, pláne ilyen formában. Tudható, hogy a Millenium-trilógiát maga az eredeti szerző, Stieg Larsson sem háromkötetesre tervezte, sőt, a negyedik rész is félkész állapotban állt már a számítógépén, amikor 2004-ben, teljesen váratlanul elvesztettük őt. Az Ami nem öl meg nem az utóbbi készre szerkesztett változata (azt Larsson örvegye alighanem örökre elsüllyesztette a fiókba), hanem egy vadonatúj történet, David Lagercrantz tollából.

A kiejthetetlen nevű svédet néhány jól sikerült biográfiája (elsősorban Alan Turing és Zlatan Ibrahimović életrajzi kiadványai) kapcsán már ismerősként üdvözölhetjük, a kiadói casting eredményeként az övé lett tehát a hálás/hálátlan feladat, hogy a tetovált hackerlány és a halvérű újságíró történetét folytassa. El kell fogadnunk, hogy gesztusértékkel, avagy az elhunyt szerző iránti tiszteletből egyetlen kiadó sem fog veszni hagyni egy (jelenleg) 80 millió eladott példányt fialó üzletet, hogy a megfilmesítés jogairól még ne is beszéljünk. Fura és valahol kíméletlen húzás a széria jól ismert borítóján egy másik nevet olvasni, de ha engedtünk a csábításnak (márpedig a legtöbbünk engedni fog), onnantól csak az számít, hogy Lagercrantz munkája képes-e az eredeti trilógia által mítoszt újra megtölteni élettel.

A történet sarokpontjai természetesen adottak, a két ikonikus főszereplő figurája a legmesszebbmenőkig tiszteletben van tartva, a sztori lényegét azonban már nem a Larsson által favorizált téma, a nők/gyerekek elleni erőszak teszi ki (bár szőrmentén a negyedik rész is érinti azt). Jelen esetben a Snowden-féle lehallgatási botrány és az esőember-szindróma adta az inspirációt a szerző számára, ebben a világban helyezte el Lisbeth és Blomkvist alakját, persze egy lényeges csavarral a történetben. A könyv pedig úgy olvastatja magát, ahogy az egy Millenium-kötethez illik, itt is könnyű elveszni a bőségesen kibontott háttér-sztori szálai között, „cserébe” némileg egyszerűbb, lineárisabb cselekményszálat kapunk, amelyen meglepően gyorsan el is jutunk a konklúzióig. Az Ami nem öl meg – minden hendikepje ellenére – a levont tanulság és az izgalmak szempontjából is rendben találtatik, ez egy izmos, kerek munka, méghozzá méltó kezek munkája.

Lagercrantz és a kiadó helyzete egyfelől hallatlanul kényelmes, hiszen bejáratott karaktereket visz színre, ráadásul a könyv eleve bestsellernek ítéltetett, ugyanakkor (gyaníthatóan zömmel nem pozitív) prekoncepcióval érkező olvasók ezreit kell most meggyőznie. Kudarcot azonban semmiképpen sem vall, ráadásul a szálakat sikerül úgy csavarnia, hogy azzal a leendő ötödik rész számára is előkészíti a terepet. A Millennium-sorozat 4. kötetének megjelenését fanfárok ugyan nem köszöntik, de amíg ez a színvonal tartható, én vevő leszek a (borítékolható) folytatásokra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr577835564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása