Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Peter Noel - Simor Olivér: Élni ingyen, avagy hogyan hazudoztam körbe a világot

2013.09.23. 07:55 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

letöltés (2).jpg

Szerző: Peter Noel – Simor Olivér
Cím: Élni ingyen, avagy hogyan hazudoztam körbe a világot
Kiadó: Magánkiadás
Megjelenés éve: 2011
Oldalszám: 168

A Makó és Jeruzsálem közti távolság jut eszembe, ha magamat kell definiálnom a ValóVilág körül. Sosem izgatott fel a kereskedelmi csatornák szennye, a VV pedig egyenesen taszított. A sok jellemtelen ember beválogatása után lehetett szavazni rájuk, nézni a dőzsölést étel és ital között, viselkedészavarokkal lehetett megbarátkozni, aztán beszélni róluk lelkesen asztaltársaságunk körében. Körülöttem is elhangzott a VV, s annak tartalma bőven sokszor, úgyhogy leültem anyámmal, s végignéztem egy részt. Így ismertem meg az Olivér-jelenséget, ami aztán tartósan a képernyő elé vonzott. Én voltam az a sumák VV-néző, aki mindig követte a műsort, meghallgatta a véleményeket Alekoszról, az alkoholista Éváról, s szemrebbenés nélkül tűrte, ha a számára egyetlen szimpatikus villalakót becsmérelték. Olivér hanyag eleganciája, muris megmozdulásai, s a hatalmas szíve engem meggyőzött, olyannyira, hogy kellett az életrajzát összefoglaló könyv is, aminek megszerzésére az elfogultságtól legkevésbé sem mentes kíváncsiság vitt rá.

Bevallom, megijedtem, amikor a könyvet kezemben tartva a hátoldalára fordítottam. Peter Noel cseppet sem hétköznapi látványa, s a hozzá tartozó „ajánló” szöveg enyhén lehervasztott. Ne írjon már a szerző a saját művének hátoldalára olyat, hogy „Akik olvasták első két regényemet a Csontfaragót és a Hernyót, azok már tudják, hogy nem szeretek átlagos könyveket írni.” Azt hadd döntse már el az olvasó, hogy átlagos-e, vagy sem. Persze nem érdekelt, nekem a sztori kellett, az pedig hogy is mondjam, vagány!

A riportregény a Peter Noel és a Simor Olivér háromszori találkozásán megejtett beszélgetést tartalmazza, erősen részletesen. Kiemelnivaló, hogy a diktafonnal rögzített párbeszédek nem kerültek nagymértékű cenzúrázásra, ahogy a szájukon kiesett, úgy jelent meg a papíron is. Ennek köszönhető, hogy Olivér szabadszájúsága, s végtelen őszintesége hitelesen átjött a szövegből. Remekül van megírva a történet, ezt inkább az író leleményességének és kreativitásának köszönhetjük, amelyek segítségével az interjút levezeti. Okosan kérdez, ha nem kielégítő a válasz, vagy Oli rafináltan kitér egy kérdése elől, újrafogalmazott kérdéseit úgy intézi a főszereplőhöz, hogy az szinte gondolkodás nélkül vágja is rá a választ. Peter Noel megszólaltatja Olivér legjobb barátját, Bélát, a kedvesét, Enikőt, és röviden a VV4 nyertese, Alekosz is elmondja, mit jelentett neki a csibész barátsága. Az író, a még nagyobb beleélés végett, az Olivérrel való találkozás helyszínéig vezető úton történteket is beleszövi a riportok elejére vagy végére, úgy, hogy mindegyikkel a VV-hős szépérzékére utaljon. Mert van neki.

Oli az a srác, aki piszkosul boldog lesz, ha meglát egy halom szentjánosbogarat az árokban, mindene a természet, s annyi időt tölt benne, amennyit csak lehet. Annyira szereti kedvesét, hogy azért fejben lemondott egy nagy álmáról is, a VV-győzelemről. Kreatív csibészségeinek köszönhetően senki nem unatkozik körülötte, leleményességét pedig idegen országokban is bebizonyította, azt gondolnám, megélne a jég hátán is (bár ezt ő váltig tagadja). Nem véletlen a cím, ingyen élni azt mindig tudott, gyerekkorában az apját „átverve” élt hevesen, felnőttként, pedig a munkaadóit haragította magára, vagy alkalom adtán idegeneknek füllentett valami elképesztő nyakatekert baromságot, s mindezt olyan végtelenül szerethetően, hogy egyszerűen nem lehet haragudni rá. Mindeközben haverjainak végig igaz barátja maradt, erről a könyvben Béla is tanúskodik. Megragadó személyisége a filmes szakmában is meg lett örökítve, hiszen olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Jean Reno, Angelina Jolie, Brad Pitt, Nicolas Cage, stb. S, hogy a stábokból is gyakran repült? Kit érdekel! Nagyot nevetett magán, s hanyag eleganciával állt tovább habzsolni az életet.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik ismerik Olivért a tévéből, de nem elég nekik, amit láttak, mélyebbre is fúrnának, s ajánlom azoknak is, akik csak szórakozni akarnak egy középkorú figura történetén. Pár órás olvasmány csupán, hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr75529296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása