Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

S. K. Tremayne: Fagyos ikrek

2016.01.24. 07:11 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Gabo Kiadó

covers_363886.jpgSzerző: S. K. Tremayne
Cím: Fagyos ikrek
Kiadó: Gabo
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 354

Amikor éppen az olvasói válságból szeretnék kimászni valahogyan, akkor felmegyek a Gabo Kiadó honlapjára és kiválasztok egy kötetet, ami biztosan megoldja a “mit olvassak?” kérdést.

Jellemzően remek thrillereket is találni náluk, amiket szívesen ajánlhatunk olvasni szerető társainknak, de elkezdhet rászokni a betűfalásra az is, akit eddig még nem győztek meg az efféle irodalmi alkotások. Így akadtam rá Tremayne Fagyos ikrek című könyvére is – az már nem is lehetett kérdés, hogy a cím-fülszöveg kombó után be akarom-e szerezni a kötetet. Az S. K. Tremayne név semmit nem mondott számomra, mostanra is csak annyit tudtam kideríteni róla, hogy Londonban él, két lánya van, regényíró és díjnyertes útikönyvszerző, valamint rendszeresen publikál újságokba.

Nyilván lerágott csont már minden elem, ami a regényben felsorakozik: problémás egypetéjű ikrek, rejtélyes sziget, halál, kisiklott életek, széteső család, tél, vihar, apály-dagály, zaklatott gyerekek, múltból feltörő emlékek, Tremayne mégis szerethetővé teszi a történetet. Jól megírt, pörgős sztorit kínál olyan alapanyagokból, amik már ezerszer fel lettek dolgozva valamilyen formában, a témára érzékenyeknek mégis maradandó élményt nyújt.


Az alaptörténet roppant egyszerű: az egypetéjű ikrek egyike meghal egy furcsa balesetben, s a zavart anya nem tudja megkülönböztetni, melyikük esett a balkon áldozatául, ezért fél éven át hisz lányának – Kirstie él, Lydia meghalt. Angus és Sarah Moorcroft a férfi nagyanyjától örökölt skót szigetre költöznek, hogy sikerül rendbe szedniük életüket. Életben maradt lányuk furcsa viselkedése miatt azonban ismét válságba kerül a házasságuk, így Angus, felesége kérésére elhagyja a szigetet néhány napra. Sarahnak és életben maradt lányának egyedül kell megbirkózni a közeledő fagyos viharral és a múltból feltörő emlékekkel. Az hogy mi történt a végzetes estén, Lydia halálakor, az utolsó fejezetig rejtély marad.

Ezért nevezem a kötetet izgalmasnak és lebilincselőnek: amint az események felgyorsulnak, a család a szigetre érkezik, a történet már nem enged el, két nekifutásból a végére is lehet érni a sztorinak. Emészteni nem kell különösképpen, minden alaposan meg van magyarázva, s bár említettem, hogy közhelyes thriller-elemekből épül fel, mégis végig kellően leköt és érdekes tud maradni. Azt gondolom, ha egy kicsit is érdeklődsz a skót föld iránt, és kedveled az ikreket, ezt a thrillert Neked írta Tremayne. Ha nem kellett volna kísértetekről olvasnom és ne akarta volna elhitetni velem Tremayne, hogy egy anya összekeverheti iker gyermekeit, ötösre értékelném az élményt, így csak 4,5
.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr798306096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása