Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Robin Cook: A gyötrelem éve

2014.05.06. 11:48 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Robin Cook

covers_2558.jpg

Szerző: Robin Cook
Cím: A gyötrelem éve
Kiadó: I.P.C. könyvtár
Megjelenés éve: 1990
Oldalszám: 349

fjúságom büszkeségének tartom azt a pár Robin Cook kötetet, amit begyűjtötten, különösen a párszázforintos áruk és kifogástalan állapotuk miatt. Mindegyik darab a jó öreg I.P.C. gondozásában jelent meg. Van valami különleges abban, ahogy ezek a zsebkönyv formájú darabok illeszkednek egymáshoz a polcon, így nagy valószínűséggel a még hiányzó darabjaimat is ebből sorozatból fogom megszerezni.Néhányukat már egészen fiatalon elolvastam, pedig 13-14 évesen még igencsak töménynek hat egy ilyen tartalmas orvoskrimi. A lényeg, hogy már akkor is bírtam Cook doktor stílusát.

A napokban egy rövid olvasmányra vágytam, amit gyorsan falhatok egy vaskos könyv előtt, így kaptam le a polcról a Gyötrelem évét. Igaz, hogy a könyv kicsi és vékony, de ez csak csalóka, hiszen sűrű soraival és vékony lapjaival kitesz 350 oldalt, de ha már nekifogtam, aligha volt megállás. Már az első oldalakon kiderült, hogy ez nem egy tipikus Robin Cook krimi, enyhén eltér a már jól ismert Kóma, Járvány és egyéb hátborzongató krimijeitől. Bár az említett regények előtt írta, ironikus, hátborzongató stílusa már egyedivé tette az akkor katonai szolgálatát töltő orvost.

Ahogy már a fülszövegből is megtudjuk a műfaj ez esetben nem krimi lesz, hanem egyfajta "orvosi látlelet". Dr. Peter egy hawaii kórházban tölti egyéves gyakorlatát, s tapasztalatlansága ellenére olykor a mély vízbe kerül. A fiatal orvosgyakornok emberi próbatételeit követhetjük nyomon a Gyötrelem évében, hogyan lesz az önző, nárcisztikus fiatalból érett férfi, akinek gyakran kell megküzdeni egy-egy megrázó halálesettel, miközben a párkapcsolat gondolatával is meg kell barátkoznia. 

Abban különbözik Cook doktor orvoskrimijeitől, hogy nem egyetlen történetet mutat be egy nagy probléma köré építve, sokkal inkább a gyakornokság nehézségeit egy kórházban szép sorjában, s az azzal járó lelki fejlődéseket.Fröcsög a vér, "szemtanúi" lehetünk különböző műtéteknek, katéter cseréknek, részegségtől bűzlő páciensek kötekedésének,stb., de a humor sem marad el: menstruációs görcsökkel küzdő kislányt kezel, akiről később kiderül, hogy fiú. Én már csak véres humornak nevezem Cook doktor poénjait. Bár nem pörögnek egymás után szaporán a cselekmények, mégis legalább olyan izgalmas lesz, mint egy orvoskrimi. Igaz, hogy nem hazánk, még csak nem is a kontinensünk orvostudományába nyerünk betekintést, erősen valós képet mutat a gyógyításról. 

Mi itt közép-kelet Európában azt gondoljuk, hogy az orvosok csak zsebelik be a pénzt, mit sem törődve a páciensek gyógyításával, odaát az óceán túlpartján pedig fulladásig dolgoznak az orvosok, olyannyira, hogy talán nincs is idejük elkölteni a fizetésüket. Valami hasonló látszata van a dolgoknak a Gyötrelem éve című könyvben. Az orvostudományok kedvelőinek nagy kedvence lehet ez a kötet, de ha csak szórakozni akarunk, közben meg tanulni is valamit, esetleg informálódni akkor is érdemes kézbe venni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr856125218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása