Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Cheryl Strayed: Vadon

2015.08.15. 11:58 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Cartaphilus Vadon

covers_337692.jpg 

Szerző: Cheryl Strayed
Cím: Vadon
Kiadó: Cartaphilus
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 400

Hullan Zsuzsa Bakancskoptató című könyvén kívül én nem olvastam útiregényt, de azért a kötetért nagyon odavoltam. Még mielőtt felkapottá vált volna a filmes borítós Vadon, már szemezgettem a történettel, de a sok könyv közül sosem esett rá a választásom. Eddig. Ezek a személyes tapasztalatokon alapuló beszámolók a gyalogos túrákról, utakról önmagunkhoz, engem abszolút lenyűgöznek. Becsülettel megvártam, míg a film is a boltokba kerül, s a félhomályos kisszobámban megismerkedtem Cheryl Strayed történetével, majd a mozit is, Reese Witherspoon főszereplésével. Most már határozottam tudom, hogy ha ebben a témában kell könyvet/filmet ajánlanom, akkor a Vadont fogom javasolni.

Hogyan lehet írni 3-400 oldalt a “gyaloglásról” szórakoztatóan? Hát így, kérem szépen! És, hogy miről szól pontosan ez a történet? „A Vadon - mondja Witherspoon - rengeteg olyan dologról szól, ami megérinti az embereket. Az életről, a szerelemről, a veszteségről és a családról. Egy nőről, aki teljesen összetört, de megtalálja a módját, hogyan segítsen önmagán.”  Ez a 94 napos gyaloglás a Pacifikus Túraösvényen rendbeszedi Cheryl gondolatait, ő pedig megemészti a vele történt szörnyűségeket. 

A könyv kellőképpen olvasmányos, épp annyira pörgős, hogy ne akarjuk hosszú időre letenni, viszont érdemes lassan, megfontoltan olvasni, s a részletekben elmerülni, majd megpihenni. Cheryl hatalmas létigazságokat fogalmaz meg úgy, hogy még véletlenül se érezzük mondanivalóját egy nagy rakás közhelynek. Gyakran lapoztam vissza az olvasás közben megjelölt részekhez, s teszem ezt ma is, amikor már rég mögöttem van a Vadon, mert ezek a gondolatok megnyugtatóak és bájosak. Érdemes egy ilyen csupaszív és esendő nő történetével mindenkinek megismerkedni, aki valaha is elgondolkodott egy El Camino-túrán vagy bármilyen hasonló “úton önmagához”.

Ami a filmadaptációt illeti, az igen közel jár a könyv történetéhez. Ugyanazt a hangulatot adja vissza, a legfontosabb poénok, részletek megjelennek a vásznon, mondhatnám, Witherspoon játéka tökéletes tükörképe a csámborgó Cherylnek. (Bár helyenként sokkal meggyőzőbb szenvedést vártam volna a meggyötört gyalogló arcára.) „Alapvető fontosságú volt számunkra, hogy megtartsuk Cheryl világának őszinteségét, tisztaságát - mondja Bruna Papandrea producer - A könyv méltán volt népszerű, témája mindenkit megszólít. A csonka család nyomora, egy közeli hozzátartozó elvesztése, vagy más nehézségekkel folytatott küzdelem, ez mind olyan probléma, amitől senki nem menekül. Cheryl felmutat egy lehetőséget a folytatáshoz, s mi el szerettük volna mesélni történetét.” Sikerült. Méghozzá hatásosan!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr767708334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása