Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Kovács András Péter: Multigáz

2013.09.13. 10:57 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: 2010 Kovács András Péter Multigáz Dumakönyvtár

letöltés (1).jpg

Szerző: Kovács András Péter
Cím: Multigáz
Kiadó: Ulpius-Ház
Megjelenés éve: 2010
Oldalszám: 318

Egy ideje falom a humoros hangvételű regényeket és mindig elhatározom egy klassz regény végére érve, hogy szünetet tartok. A nagyok mondják, hogy a csúcson kell abbahagyni. Én is a legjobb komikus-kriminél akartam megállni. Ezidáig nem sikerült. Mindig csak még egyet akarok. Így loptam le magam elől az egykor jogásznak készülő mára humoristává degradálódott „szőrmók” első regényét a polcomról. Kovács András Péterről is hasonlóképp gondolkodtam, mint egykor Hadházi Lászlóról, vagy Felméri Péterről. Humorista álljon a szinpadon, szórja a hülyeséget, s a regény írást hagyja másra! Mindhármuk esetében kellemes a csalódás. Nem árt tudnunk, hogy a 174 centiméteresek kategóriájában magát a legjobb humoristának valló K.A.P. iskolás kora óta ír novellákat, verseket, s lazán rázta ki ujjából a Multigázt is.

A cselekmény egy multinacionális cégnél játszódik, amely működéséről egy elég valós képet kapunk: lopnak, csalnak, hazudnak, akár a valóságban. Topor János, az agyafurt szélhámos és Csete Máté az üldözési mániás vigyorogtatnak bennünket egy jól kiforrott krimin át, közben terítékre téve hol egy kis romantikát, hol egy erős létigazságot, végcélként lebegtetve maguk előtt a Multigáz bukását. Meg kell említenem Esztit, a multicég rámenős csaját, kinek a káromkodás az anyanyelve és a trágárkodás a lételeme. Na ők hárman felkavarják a fél Budapestet a regény végére, amikor én már teljesen ráizzadtam a puha kötésű könyvre az izgalomtól, aztán túl a 300-on már óvatosan felengedett a görcsbe rándult izomzatom.

Azt képzelnénk, hogy a humoristák léha, semmirekellő emberek, kik csak a szinpadon szövegelve tudnak valamit felmutatni, de erre K.A.P. is rácáfol. S bár folyamatos humorözönre számítottam, a csalódás mégis kellemes. Itt nem a megfogalmazás vigyorogtat, hanem maga a történet röhögtet. K.A.P.-nél a hülyeség szorgalommal párosult, így lett a regény 317 oldalas, amibe a humorista magát is beleírta. S bár műfaja komikus-krimi, erős társadalmi kritikát fogalmaz meg. Egy biztos: én még a Médialomot is leemelem a polcról.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr295510590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása