Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Magányos nők, bukott férfiak a Fonóban

2014.12.05. 10:53 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Könyvbemutató Muszka Sándor

muszka_borito_2014_10_02_nyomda_kicsi1-251x300.jpg

Egy évvel ezelőtt, a Versek Szódával – költők másképp című rendezvényen láttam utoljára a Muszka-jelenséget, s ahogyan a székely ember mondaná az idő múlására, azóta sok víz lefolyt a patakon, úgyhogy megérett végre a vágyam egy újabb „találkozásra”. Épp a könyvbemutató előtti napokban jutott el hozzám az infó, hogy december 3-án Budapesten is bemutatják Sándor legújabb kötetét, ami a Magányos nőknek, bukott férfiaknak címet kapta. Az Orpheusz Kiadó gondozásában napvilágot látott verseskötet bemutatójának a Fonó Budai Zeneház adott otthont.

Szerény véleményem szerint zseniális volt a helyszínválasztás. A Fonó atmoszférája is rátett egy adagot az egyébként fennkölt, mégis oldott hangulatú estének. Félórával a bemutató kezdete előtt érkeztem, volt időm feltérképezni a rendezvényházat. Kicsit otthon éreztem magam a sok székely közt, akik magukra öltötték magyaros ingjeiket, hímzett szoknyáikat, s ropták a táncot. Bár nem vagyok táncos lábú, s egyáltalán nem is értek a műfajhoz, mégis ámulva néztem a lelkes időseket és fiatalokat. Míg békében vártam, hogy a könyvbemutató helyszínéül szolgáló terem hangosítása elkészüljön, a gitár, a székek is helyükre kerüljenek, teljesen ráhangolódtam a lírai estre egy kancsó jó magyar sör mögött.

Szinte percre pontosan 20 órakor el is kezdődött tehát az új Muszka-kötet bemutatása. Még mindig az ámuló hangulatban voltam, mikor már csaptak is a lovak közé, s felkonferáltak néhány zenészt, akik két hegedűn adtak elő egy Muszka-verset igencsak népiesre zenésítve. Hangos tapsunk után Erős Kinga, az Orpheusz kiadó vezetője szólt néhány szót arról, miért is náluk jelent meg a Magányos nőknek, bukott férfiaknak című verseskötet? A válasz nagyon egyszerű: szívesen foglalkoznak határon túli írók, költők műveivel, s Sándor ízig-vérig székely versei igencsak kedvére voltak az Orpheusznak is. Miután a kiadóvezető megköszönte, hogy jelenlétünkkel megtiszteltük a rendezvényt, Csendes Levente, író már kezdte is faggatni a költőt. Muszka válaszaiból kiderült, hogy bizony elég súlyos problémák foglalkoztatták, amikor ezeket a verseket írta. Kell-e félnünk nekünk, székelyeknek? Helyénvaló-e, hogy nem becsülik meg a költőket, írókat hazánkban? Ki merjük-e mondani, hogy bizony nagy a baj ott, ahol egy nemzedék kényszerül külföldre a jobb megélhetés érdekében? Remélem, mostanra mindenki kedvet kapott az új Muszka-versek megismerésére, aki ezen sorokat olvassa.

img_201412338_083609.jpg

Nem maradt el a szokásos felolvasás sem, Sándor lelkesen szavalta Levél a párthoz című versét, majd rapelt is az egykori punk zenész. Erdélyi Balázs, Sződ kántora egy szál gitáron adott elő néhány költeményt.

img_201412338_083949.jpg

S ha már a punk és a zene is szóba került, Sanyi egy fél vigyorral szája szélén kifejtette, hogy egykor kisebb-nagyobb sikereknek örvendő zenekarukkal megírták a Life is just a punk című dalt, s az feltornázott a bukaresti underground lista dobogójának második fokára. Újabb bizonyíték, hogy a zene és a verselés zsigerből jön elő a székely költőből. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Muszka Sándor Magyarországon a Sanyi bá című kötetéről lett ismert, ami jó kis velős prózákat tartalmaz, kendőzetlen székely stílusban. S még mindig nem mondtunk el mindent erről a tehetséges fiatalemberről. Csendes Levente kérdésére a művész úr a maga szerénységével elmondta, hogy az idők során rengeteg versét és prózáját megtanulta kívülről, s ahol kérik, szívesen előadja őket. Így pipálhatjuk ki a standupot is a lehetőségek tárházában. Nem mellesleg a Fábry-Showban is megmutatta a nagyok mellett, hogy bizony a székely legény nem piskóta.

Amikor a Fonóba indultam, csak arra vágytam, hogy ottlétem alatt érezzem, hogy ezek közé a székely emberek közé tartozom. Teljesült a vágyam! Muszka Sanyi Márai szavaival élve vallotta, hogy az embernek nagyon fontos, hogy legyen jelleme. Hát kérem, Muszkának van. Azt a szerény, ízig-vérig székely mivoltát Sándor nem növi ki talán már soha, nem mutatna többet, mint ami Ő valójában. Kissé bizonytalan, hogy hová tart éppen öt kiadott kötettel a háta mögött, de azt biztosan nem felejti, hogy honnan jött.

Egyetlen negatívumként a Fonóbeli zajt említeném. Rettenetesen zavaró volt, hogy a szomszédos teremben nem maradhatott abba erre a bő félórára a táncoktatás, vagy nem vették csendesebbre a figurát a bárpultnál italozók. Művészetkedvelés ide, s tova, bármely könyvbemutató többet érdemel annál, hogy átjáró házként funkcionáljon a jövő-menők között. Persze, aki figyelt, nem maradt le egyetlen szóról sem, így az este összességében kerek lett. Azt hiszem ezekért az élményekért éri meg igazán irodalomkedvelőnek lenni. S talán az 1000 forintos belépőnek köszönhető, hogy nem volt csordultig tele a terem, de hiszem, hogy akihez eljutott a könyvbemutató híre, ott volt, s legalább egy könyvet vett. Én büszke tulajdonosa vagyok a Magányos nőknek, bukott férfiaknak című verseskötetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr896959097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása