Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije

2014.11.25. 10:00 | Zabhegyezo | 3 komment

Címkék: Kurt Vonnegut Helikon

covers_314322.jpg

Szerző: Kurt Vonnegut
Cím: Bajnokok reggelije
Kiadó: Helikon
Megjelenés éve: 2014
Eredeti megjelenés éve: 1973
Oldalszám: 400

 

Én már le sem tudnám tagadni, mennyire rajongok Vonnegut írásaiért. Ha választhatnék, hogy melyik híres-neves íróval ihatnék meg egy sört, gondolkodás nélkül Őt választanám. Hogy miért? Ezernyi kérdésem lenne Hozzá. S ha már a sörözés nem jöhet szóba, megelégszem Szántó György utószavaival, amelyeket az új kiadások végére tűzdelve olvashatunk. Egyszerűen zseniálisak ezek a kiegészítések, magyarázatok. Azon túl, hogy megválaszolják kérdéseimet, huncut szórakozást biztosítanak az olvasáshoz, és rengeteg információval látnak el Vonnegut életéről, STB.

Megtudhatjuk például, hogy a Bajnokok reggelije szoros összefüggésben áll Az ötös számú vágóhíddal. A Playboyban megjelent interjú szerint egybe íródott a két regény, csak a végén „nem illeszkedett sehogy sem a kettő”. Így Az ötös számú vágóhíd „morzsalékából” született meg a Bajnokok reggelije, melyet Vonnegut búcsúregénynek szánt. Az évek során írt még néhány búcsúregényt, jópárat szánt még utolsó darabnak, mikor leköszönni kívánt az írói pályáról, de valahogy mindig születtek újabbak. Szerencsénkre. 1970 táján már sikeres alkotóként tartották számon, ám Ő ennek nagyon kemény árat fizetett: elköltözött családjától, magánélete romokban hevert, élte a világsztárok egyhangú életét, ivott, cigarettázott, marihuánát szívott, STB.

Utóbbiak hatása alatt nem csoda tehát, ha a fent említett két mű igencsak pszichedelikusra sikerült. Ahogy a legtöbb Vonnegut-mű, a Bajnokok reggelije is bölcsességek összevisszaságából áll, gondolatokból, amelyeken hatalmasat kacaghatunk, majd néhány másodperc hahota után, nagyokat elmélkedhetünk. Miért? Mert mind igaz. Káosz benne minden, de tartalmas és rendszerezhető, minden ott van benne, ami egy jó Vonnegut-kötetben kell legyen. A történet száguld, mint Kilgore Trouttal a kamion az országúton, néhol lelassul egy illusztráció erejéig, de sehol nem akad meg. Szereplői visszatérő alakok: Kilgore Trout, Eliot Rosewater, STB. Olvasás közben szemöldökünkből kérdőjelet formázva kereshettük a választ a narrátor kiléte felől érdeklődve. Néhol nem teljesen tiszta, hogy ki is mesél most, egészen addig, míg meg nem értjük, hogy Vonnegut beleírta magát a regénybe. A whiskey-szürcsölő író ott ül a bárban dulakodó szereplők között és maga is fogyaszt a „bajnokok reggelijéből”. Jelenlétének igen fontos szerepe van a műben, s ezt Szántó György nagyon szépen vesézi ki az utószóban.

Különösen kedvemre való ez a regény, mert rendszerint olyan szereplőket vonultat fel, akikre a társadalom nem figyel, nem értékeli próbálkozásaikat, törekvéseiket. Átfedések találhatóak benne az egyes regényei között, és nagyon jól kivehető a szereplők vívódásaiból, hogy Vonnegut a maga bajait jeleníti meg a történetben: depresszió, skizofrénia, STB. Vonnegut valóban hitt abban, hogy kiírhatja magából a kínzó kórt, de mint általában, itt is csőbe húz a mű végén: megérteti az olvasóval, hogy nemcsak ő beteg, hanem az egész emberiség.

„Vonnegut a Bajnokok reggelije lapjain immár nem csupán egy író a sok közül. Sokkal inkább új normák alkotója, a földlakók gyógyulását akadályozó tabuk döntögetője. A szenvedők – minden szenvedő – szószólója.” – írja Szántó György a már sokat emlegetett utószóban, s én ezekért a magyarázatokért valóságos rajongást mutatok.    Így született meg a gondolatom is, mely szerint szívesen olvasnám az egész Vonnegut-életműsorozat utószavát egyetlen könyvvé szerkesztve is, mert önmagában ezek az írások is alkothatnak olyan zseniális kerek egészet, mint egy-egy káoszból épülő Vonnegut-mű.

Csupán annyit tennék még hozzá a Vonnegut-életműsorozat újrakiadásához, hogy egyetlen példány ezekből a csodaszép borítójú könyvekből a polcon KUTYAGUMIT sem ér, gyűjtsétek be az egész sorozatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr506931051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tees06 2014.11.25. 22:46:36

Még semmit nem olvastam Kurt Vonnegut könyvei közül mert kicsit tartok tőle. Attól félek hogy túlságosan szépirodalmi lesz meg nehezen érthető mert ahogy itt is olvasom elég kemény mondandói vannak. Tetszik amúgy a bejegyzés. :)

Zabhegyezo 2014.11.26. 13:53:58

@discussion: Nem kell tartanod a szöveg nehézségétől. Csupa komédia. Különösen a Bajnokok reggelije és Az ötös számú vágóhíd. A nehézség abban mutatkozik, amit le is írtam, hogy elolvasol egy mondatot, jót derülsz rajta, aztán rájössz, mennyire igaz is ez. :) Olvass el egyet mindenképp! Mondjuk valamelyiket az említettek közül.
Egyébként köszönöm!
Örülök, hogy olvasol engem :)

tees06 2014.11.26. 21:52:31

Ennek örömére utána is fogok majd olvasni a műveinek. :) Mondjuk így még hosszabb lesz a listám de ez legyen a legkevesebb.
süti beállítások módosítása