Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Kormos Anett – Dombóvári István – A nagy roast könyv

2014.07.09. 06:56 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Dumakönyvtár

covers_278742.jpg

Szerzők: Kormos Anett – Dombóvári István
Cím: A nagy roast könyv
Kiadó: Jaffa
Megjelenés éve: 2013
Oldalszám: 180

 

Piszok nehéz egy ilyen könyvet értékelni. Egyrészt sose vettem még kezembe roast könyvet, sőt, hasonló létezéséről sem tudok, másrészt nem tudom beskatulyázni az irodalom egyetlen szegletébe sem. A Showder Klub színpadáról ismerős Kormos Anett és Dombóvári István egészen egyedit alkottak, s nem vagyok róla meggyőződve, hogy a végeredmény az lett, amit akartak. Ha nem teljesen világos, hogy mit értek ez alatt, akkor nézd meg Kedves Olvasó, hogy a standuposok ezen kötete szerepel-e a bestseller-listákon, s ha nem, máris tudni fogod, miről regélek.

Na, nem azért mondom, mert ez olyan iszonyú jó könyv lenne, inkább azért, mert nagyszerűen leírják azokat az óriási igazságokat, amiket sokan nem vesznek észre: a média ontja a nyugati szennyet, kevés valóságtartalommal, a celebeket isteníteni gáz, s végül megismerkedhetünk napjaink legdominánsabb karaktereivel is, akikbe lépten-nyomon belebotlunk. Olyan világot élünk, ahol humor nélkül elég nehéz lenne létezni, így hát örüljünk nagyon, hogy ilyen tehetséges vigyorogtató emberek élnek köztünk, mint Kormos vagy Dombóvári. Magyarországon először Nagy Feró égetése kapcsán ismerkedhettünk meg a Roasttal, így már aligha ismeretlen a dumarajongók körében a műfaj lényege: égetni, fikázni. Pontosan ezt teszi a szerzőpáros is a Nagy Roast könyvben: karaktereket fikáz, műsorokat „éget”, közben görbe tükröt tart elénk, s mi élvezzük. Ilyen egyszerű a dolog.

Megismerkedhetünk a glammodellel, a fitneszcsaláddal, a börtöncelebbel, a humoristával, az időjóssal, a töltelékemberrel, a VV-k és BB-k „hőseivel”, a nyaralóval, a szomszéddal, a rendőrrel, a késővel, a bliccelővel, stb. S mindezt úgy, hogy nevetünk, röhögünk, de igazából hatalmasakat bólogatunk, mert bizony ez a színtiszta valóság, amit nem minden esetben mondunk ki.

Nagyon jól össze van rakva ez a könyv. Négy fejezetre bontották, természetesen értelmetlenül, hiszen többnyire mindenhol karaktereket fikáznak, vagy éppen a médiát, de a lényeg ugyanaz. Lehet, hogy a színpadon elmondva is megállná a helyét egy-egy „történet”, valahogy mégis könyvben lesz kerek az egész. Míg Kiss Ádám Szütyiőjére azt mondtam, hogy kár volt leírni, elmondva jobb volt, erre pont a fordítottját állítom, lehet, csak azért, mert nem hallottam élőben. Rövid tömör véleményeket olvashatunk, amik nem mindig olyan viccesek, mint várnánk, de nagyon erősen valósak.  Volt is egy ilyen kettős érzés bennem, amikor fellapoztam a kötetet. Néhol a nagy poénok helyett kínos igazságokat találunk, amik ugyan hervasztóak, de két ilyen humorzsák tollából származtatva bizony nevettetőek.

Meglep, hogy nem lett nagyon híres ez a könyv, hiszen messzemenően túltesz a Kiss Ádám és Benk Dénes tollaiból származó Kiss Kiss Benk Benk-ben vagy épp a Szütyiőn, nálam mindenképpen méltó helye van Kovács András Péter, Felméri Péter és Tóth Szabolcs könyvei mellett a polcon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr926486761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása