Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Nevada Barr: 13 ½

2014.05.06. 12:02 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Nevada Barr

covers_147798.jpg

Szerző: Nevada Barr
Cím: 13 1/2
Kiadó: Cor Leonis
Megjelenés éve: 2011
Oldalszám: 324

 

Mindig nagyon szeretek könyveket kapni olvasásra olyan személyektől, akiknek megbízom az ízlésében, mert akkor nagyon jó eséllyel remek könyvet tarthatok a kezemben. Korábbi recenzióm kapcsán említettem már, hogy újabban thriller-rajongó lettem, így mondanom sem kell mennyire csillogott a szemem, mikor épp egy thrillert nyomtak a kezembe, hogy „ezt olvasd!”.

Alapvetően a gyermekek szenvedéseit, fájdalmait bemutató történetek a gyengéim, mert olyan esendőek, olyan őszinték még, hogy egész másképp tekinthetünk rájuk, mint egy felnőtt, felelősségteljes főszereplőre. A 13 ½ is egy ilyen kissrácról szól, akinek egy szörnyű gyilkosság emlékével kell együtt élnie a gondtalan gyermekévek helyett. Háromszáz oldalon át követhetjük lelki fejlődéseit, olykor visszafejlődéseit, hol gyűlölködve, hol pedig sajnálkozva. Van neki egy sötét hangulata, van benne valami mocsok, amitől nagyszerű lesz a thriller. Ezekkel az érzésekkel faltam a könyvet, s a végén, az epilógust olvasva megbizonyosodtam, hogy ez valóban egy ilyen mocskos gondolatok által vezérelt történet volt. Nézd csak: „A tervem valójában az volt, hogy álmukban ölöm meg Franket és anyát. Majdnem a frász jött rám, amikor anya felébredt, és elkezdett hurukkolni, mint egy pulyka, majd kirohant. Frank vére meg csöpögött róla. Aztán leszaladt a lépcsőn, mint egy eszelős, a hálóinge lebegett, a keze összevissza csapkodott. Ez azért megérte a belépő árát. Annyira röhögtem, hogy jó öt percembe telt, mire elhallgattam.” Falra tudok mászni az ilyen „hentes” szövegtől.

A könyv szerkesztését gyűlöltem az elején. Nem vagyok barát az időben és térben ugráló történetmeséléssel. Pislogtam bután az egyes fejezetek elején elhelyezett gyermekgyilkosságokról szóló történeteken, kerestem a logikai összefüggést, de hiába. A történet harmadáig kell kitartóan eljutni, onnan már szinte letehetetlen. Ha nem is kiszámíthatatlan a sztori vége, legalább izgalmas. Számos elméletet gyártottam a végkifejletre, mégis alaposan sikerült meglepődni, s ezért adnék magas pontszámot a regénynek. Tipikusan az a könyv, ami egy-két napnál tovább nem hever az asztalon, mert érdekes és gyorsan olvastatja magát.

Újfent regélnem kell a kellemes meglepetésről, amit a 13 ½ nyújtott, hiszen ez a könyv szinte minden szempontból az számomra. Külalakja miatt biztosan nem fordulnék meg utána egyetlen könyváruházban sem, puha kötése is felejtőssé teszi a könyvet, nemcsak a hátára vésett fülszöveg. Persze odáig el kell jutni, hogy kézbe vegyük. A legnagyobb fülszöveg nyújtotta csalódást is a 13 ½ okozta. Találkoztam már mindenféle őrültséggel a könyvek hátán. Voltak olyanok, amelyekről később kiderült, hogy aki írta, közel sem járt a regényhez, nemhogy elolvassa, voltak, amelyeknek közük nem volt a történethez, de olyannal még nem találkoztam, hogy a legfontosabb információt írják oda, amelytől aztán kevésbé lesz izgalmas, s élvezhető a történet. Szóval, ha adhatok egy jó tanácsot, a fülszöveget ne olvasd el, elnyomja a sztori eszenciáját. 

Biztosan nem ez volt életem thrillere, de kétségkívül az egyik legjobb, legszórakoztatóbb, amit kézbe vettem, s ha figyelembe vesszük azt is, hogy ezt a könyvet pofátlanul olcsón kínálják az olvasóknak, akkor csak jó üzletet köthetünk.

http://corleonis.hu/?dis_book=detail&ID=23

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr976125703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása