Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Stieg Larsson: A tetovált lány

2014.03.04. 07:16 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Stieg Larsson Millennium trilógia

Szerző: Stieg Larsson
Cím: A tetovált lány
Kiadó: Animus
Megjelenés éve: 2009
Oldalszám: 574

 

Azon kevés Tetovált lány rajongók közé tartozom, akik úgy kezdtek hozzá a történet megismeréséhez, hogy nem voltak tudatában a könyv nagydobra vert sikerességének. Pár éve láttam a filmet - természetesen a svéd változatot -, igazán nagyon tetszett, s akartam a regényt is. Mihelyt kiderült, hogy ez egy trilógia első része, akartam a többit is. Ilyen egyszerű. Nem túl szimpatikus az Animus kiadó részéről, hogy ennyire kidíszítette a könyv borítóját mindenféle szenzációhajhász és figyelemfelkeltő szöveggel, de ez aligha érdekli mindazokat, akik tudják, milyen izgalmas krimit tartanak a kezükben.

Ha akad olvasóim szűkös táborában olyan, aki még a könyvet se olvasta és a filmet se látta, semmiképp ne a filmmel kezdje. Tudom, természetes dolog, de A tetovált lány esetében ez különösen nagy hiba lehet. Egy roppant izgalmas történetről van szó, ami valódi élményt nyújthat, ha nem ismerjük előre a filmben kissé leegyszerűsített sztorit. A regény világszintű sikere szerény véleményem szerint a női főszereplő személyiségében keresendő. Lisbeth Salander egy, a férfiak világában férfiak nélkül is boldoguló női karakter, aki a maga módján roppant kemény, bátor és határozott személyiség bármilyen élethelyzetben. Ilyen előzmények után a könyv persze komoly társadalomkritikát fogalmaz meg, de ne ugorjunk ennyire előre.

A sztori magva alapvetően a Vanger-család története, amelynek különös rejtélyeit egy oknyomozó újságírónak kell megfejteni. Mikael Blomkvist, a Millennium folyóirat újságírója Henrik Vanger kérésének eleget téve költözik a Hedeby-szigetre, hogy közel egy éven át próbálja feltárni egy mondvacsinált gyilkosság titkait. Ezzel párhuzamosan egy jó hírű magánnyomozó-iroda alkalmazottjaként, Lisbeth Salander a Millennium szerkesztője után kutakodik, s legrejtettebb személyes ügyeit is feltárja megbízója előtt.  Az újságíró férfi és a hacker magánnyomozó, tetovált lány sorsa izgalmasan fonódik egybe, olyannyira, hogy megemelem kalapom az előtt, aki kitalálja a történet végét. Ez tipikusan az a könyv, amelyben végig találgathatunk, elképzelhetjük az összes szereplőt gyilkosként, a meglepetés mégsem marad el. Becsülendő az is, hogy miután a rejtély megoldódik, nem találjuk szembe magunkat a nagybetűs VÉGE felirattal, hanem a gyomorforgató bűntény után, van még egy másik megoldandó probléma is.

Ha a filmet láttad először, akkor is tartogat a regény meglepetést bőven. Különös módon a filmbeli lezárás hihetőbbre sikerült, mint a könyvbéli befejezés, bár mindkettő helyénvaló a maga módján.  Egy filmet csattanósan, gyorsan illik lezárni, hogy hatásos legyen, egy könyvben ez összecsapottnak tűnhet, Stieg Larsson pedig nem siette el a dolgokat. Mondjuk ki, intelligens krimi ez, aprólékosan kidolgozott részletekkel. Érezhető, mennyire átgondolt történet akart lenni, ám a szerző hirtelen elhunytával kissé sután sikerült, csupán egy trilógiára való írás született az elképzelésből. Biztos vagyok benne, hogy a Millennium trilógia kedvelői mind felkiáltottak már bánatukban, hogy miért nem élt még Stieg Larsson legalább 20 évet?

A fordítással és a szerkesztéssel sok gondom akadt, s a nem túl gyakori, de zavaró helyesírási hibák is csalódásként értek. Péteri Vanda fordító és Gábor Anikó szerkesztő elsiette a munkát, bizonyára a nagy külföldi sikert minél előbb Magyarországra is el akarták hozni, mert ilyen mondatokat találunk benne, mint: „Négy nappal a Stockholmba érkezésünk után, a Millennium képszerkesztője, Christer Malm jelentkezett Mikael váratlanul telefonján.”

A konklúziót vonja le helyettem a következő idézet: „Tudom. Ez a történet bemászik az ember bőre alá, s nem hagyja többé nyugton. Velem is ez történt!” Következményelemzés: REMEK.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr355842441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása