Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Andrew Nicoll: Ha ezt olvasod, én már nem leszek

2014.01.22. 18:49 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Gabo

Szerző: Andrew Nicoll
Cím: Ha ezt olvasod, én már nem leszek
Kiadó: Gabo
Megjelenés éve: 2013
Oldalszám: 360

Van egy ilyen erős késztetés bennem, hogy kézre kell keríteni minél több Gabo-könyvet, mert azok még csalódást nem okoztak. Számos recenziómat kezdtem már a kiadó magasztalásával, de most sem ígérem meg, hogy ez lesz az utolsó. A legutóbb fogyasztott Gabo-mű (A Paladin-prófécia) után gondoltam, valami „töményet” választok, amely majd kicsit a lelkemre is hat, hiszen az erősen harrypotteresnek minősített Will West története, épp csak a szórakoztatásra volt elég. Andrew Nicollt hírből sem ismerve, könyvét a borító és az ígéretesnek tűnő fülszövege alapján választottam. S már most elárulom, hogy nem bántam meg.

„A cirkuszkocsijában üldögélő Otto, miközben azt iszogatja, ami a kávéjából megmaradt (a port), eddig hajszál híján megmenekült a szövetségesek bombáitól. Abban a meggyőződésben, hogy a szerencséje hamarosan elhagyja, és nem fogja megérni a reggelt, elhatározza, hogy papírra veti élettörténetét annak a szerencsétlen flótásnak, aki majd megtalálja a holttestét.” Ez nekem már torokszorító történetet ígért, pedig:
„Méghozzá micsoda történetet. Évekkel azelőtt, amikor vagy Budán, vagy Pesten egy cirkusznál dolgozott, egy újságcikkre hívták fel a figyelmét. Hogy miért? Mert abban volt egy kép egy bizonyos török hercegről, akit azért hívtak Albániába, hogy ő legyen az ország új királya. És történetesen ez a herceg feltűnően hasonlított Ottóra… 
A terv megszületett, nekivágtak a kalandnak, és Otto barátainak és ellenségeinek (meg egy tevének) a segítségével az albánok nemsokára olyan királyt kapnak maguknak, amilyenre egyáltalán nem számítottak.”

Elkezdve az olvasást, máris heves zűrzavar telepedett rám, s erősen drukkolni kezdtem a szerzőnek, hogy el tudja kezdeni végre a művet, mert fogy a türelmem. Pedig minden újrakezdés csak egy poénhoz vezető hosszú-hosszú út volt. S megérte a célig eldöcögni! Otto Witte szimpatikus fazon, tele van élettel, s csupa móka minden gondolata. Maga a történet pedig elárulja, hogy a mókázásai nem maradnak meg csak a gondolat szintjén. Ő bizony Albánia királya lesz, s öt társát is lovaggá üti. Sőt, mi több, hűen ragaszkodik tevéjéhez, amelyet nem rest egy jachton szállítani Albániáig. Ez kicsit Rejtő Jenős, igaz? Persze, hogy az!

Nehezen indul be a történetmesélés, de ha egyszer elkezdi, szem nem marad szárazon. Természetesen a röhögéstől. Utána ismét elcsendesedik kicsit a humorözön, ilyenkor fogalmaz meg nagyon frappánsan néhány életbölcsességet. „És ez a „még nem” óriási vigaszt jelent. A „még nem” jókora, kényelmes hely, ahol el lehet rejtőzni. A „még nem” egy olyan ország, amely jó messzire előttünk terül el, még akkor is, ha a Most Rögtön Köztársaság határát jelző kis útlevélvizsgáló fülke már itt van a kanyaron túl.” Cselekvésre buzdít tehát, életigenlésre, mert, ha Otto Witte egy Budapesti cirkuszból indulva Albánia megkoronázott királya lett, akkor mi hétköznapi, csámborgó emberek, váltsuk csak valóra az apróbb vágyainkat. Most!

A vége igencsak furcsa, nem tudnám megítélni, hogy jó-e vagy rossz. Mert hiszen nem is célom egy sikeres, elismert író fantáziáját minősíteni. Mindenesetre meglepetést, azt tartogat bőven. Ha átvészeljük a könyv felénél kissé hosszasan húzódó koronázási ceremónia unalmas részleteit, akkor a második „félidő” ismét jól elszórakoztat. S a legutolsó oldal majd kiváltja azt a hűha élményt, amiről nem rántom le a leplet. Hagylak meglepődni.

Bár azt mondják, Andrew Nicollnak minden könyve más-más stílust és műfajt képvisel, azért én boldogan vinném a többit is a sarokba. 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr725775564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása