Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Mike Greenberg: Amit csak akarsz

2013.11.28. 12:40 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: 2013 Fejős Éva Mike Greenberg

4422811.jpg

Szerző: Mike Greenberg
Cím: Amit csak akarsz
Kiadó: Erawan
Megjelenés éve: 2013
Oldalszám: 365

 

Bár a nőneműek táborát erősítem, nem vagyok tipikus csajos regény fogyasztó. Kell a lelkemnek időnként az is, de kettő között szeretem, ha eltelik legalább fél év. Fenntartásokkal fogtam neki ennek a Greenberg remekműnek, már csak a fülszöveg miatt is. Három nőről olvashatunk a borítón néhány mondatot, ami a legmegragadóbb lehet az életük történetéből, majd elkülönítve jegyzi meg a szerző, hogy bizony ennek a három hölgynek van közös története is, méghozzá elég torokszorító. A Kiadó igazgatónője, Fejős Éva is hozzáteszi a fülszöveghez megjegyzését, méghozzá őszintén vallja, hogy Őt is szíven ütötte a történet. 

Az igazság mégis az, hogy bármit írhattak volna ízelítőnek a könyv hátára, irtóra kevésnek bizonyult volna a valósághoz képest. Ha nem akarjuk, egyértelműen az olvasó elé tenni a könyv lényegét, akkor baromi nehéz valamit írni, ami kellőképpen figyelemfelkeltő lehet. Ezen segíthetett volna a borító tervezője, aki ezúttal nem az én tetszésemnek dolgozott. Három különböző színű süteménnyel lehet ugyan láttatni a három különböző jellemű nő szerepét, de sajnos nem kapnám le a polcról az áruházban azért, mert messziről megtetszett a borító. Kellett az, hogy Fejős Éva ajánlja, s mi több, az Erawan által kiadja. 

Greenberg két részre osztotta a regényt, amit nagyon egyszerűen elnevezett első -és második résznek. Az első a három hölgy, Samantha, Brooke és Katherine történeteit mutatja be rövid fejezetekben váltakozva. Izgalomkeltéstől nem kell tartanunk, az majd csak a második részben lesz felháborító, amikor a legjobb részeknél kezd el egy másik nőről sztorizni. Rendkívül okos, művelt, sikeres és piszok gazdag hölgyekről van szó, amiről az egyszerű olvasó jó esetben csak álmodik. Más világot mutat be Greenberg, szinte tökéleteset már, úgyhogy nem érintett meg különösen. Meg is fogalmaztam magamban, hogy már megint egy dőzsöléstől szagos sztori, miért nem írnak manapság valódi problémákról, élethelyzetekről, ami tanulságos lehet a magamfajta számára is.

Majd eljutottam a második fejezetig. Ha nem olvastál spojleres kritikát a műről, garantálom, hogy magasra húzod a szemöldököd az első mondattól. S aztán nem akarod letenni a könyvet az utolsóig. Piszok kemény sztorik következnek ugyanarról a három nőről, ugyanabban a hangnemben, csak a mondanivalónak súlya lesz. Rég kinőttem azt a korszakot, mikor még okosságokat jegyzetelek egy-egy jól megírt könyvből, de itt megálltam egy pillanatra, s tollat ragadtam. Amit akartam leírtam, egyet sírtam, aztán leraktam. Megemésztettem, s újra kézbe vettem. Nem kívánok egy szót se szólni a második fejezet tartalmáról, még csak stílusáról sem, sokkal több morális tanulsága van, mint amit a hozzá nem értő kritikus meg tud fogalmazni. Közhely, de az élet kicsit átértékelődik. Lehet, csak hónapokra, hetekre, mert nem garantált, hogy az olvasó élete megváltozik, de elgondolkodtat. Kicsit megtanít megélni a mát, s másként látni a holnapot. Megmutatja a helyes utat az emberséghez, s egy időre kiveri a fejekből az elégedetlenkedést, s sóvárgást jelentéktelen dolgok után. 

Bocsánatot követelek, s elnézést kívánok, ha mondandóm ködös, de bízom benne, hogy jelen "kritika" olvasói között akad majd olyan, aki kíváncsian veszi kézbe Greenberg könyvét, s a csajosnak tűnő, de a férfi nem számára is sok tanulságot rejtő történet elolvasása után egyet ért velem. Azt hiszem, ez tipikusan az a könyv, amit oda kell adni a barátoknak, ajánlani kell ismerősöknek. Ezúton köszönöm meg Fejős Évának, hogy a könyvet elhozta Magyarországra, magyar fordításban!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr425664674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása