Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Vavyan Fable: Kriplikommandó

2013.11.19. 13:38 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Vavyan Fable

covers_58980.jpgSzerző: Vavyan Fable
Cím: Kriplikommandó
Kiadó: Valhalla Páholy
Megjelenés éve: 1993
Oldalszám: 301

Ha ezt a könyvet kellene méltatnom, azt tudnám mondani, hogy "Olvasd el! Nincs több mondanivalóm", de akkor minek a kritika? Szóval 2008-ban jutottam hozzá az első Fable könyvhöz, cím szerint a Mogorva nyár-hoz, s úgy megtetszett, hogy azóta is gyűjtöm az egyébként magyar írónő (Molnár Éva) könyveit.

A Kriplikommandóm egy idén 20 éves kiadású, kicsit büdös antikvár példány, amolyan sokszor hasznosított papírra nyomtatva. Egyedüli nemtetszésem tárgyát a borítók illusztrációi képezik, sajnos ez jelen példány esetében sincs másképp. Bár vannak jóval gyengébb borítói is az egyébként remekműveknek, ez sem szolgál elégedettségemre. Persze a lényeg a tartalom, ugye?!

Már Mr. Mogorva és Denisa történetében is megfogott a Fable féle humor, az a szarkazmus, cinizmus, ami dől a szerzőből, javában hozzásegít, hogy addig ülj a kicsi ülepeden, míg az utolsó betű is elfogy. Úgyhogy én már tudtam, mire számítsak, így csaptam ölembe a Kriplikommandót is egy esős novemberi napon. Rögtön az első oldalakon tanultam valamit, amit nem kívánok elfelejteni, s ha alkalmam adódik, nem leszek rest használni sem („húzd a szádat a homlokodra”). Egy-két ilyen köpés után feladtam a harcot elmémmel, nem lehet minden beszólását megjegyezni, pedig irtó klasszul lehetne majd vele vagánykodni.

Ez tipikusan az a fajta krimi, amiben, ha véletlenül kettőt lapozol, már rég nem érted, miről van szó. Úgy pörögnek az események, hogy helyenként meg kell pihenni, fejben a történteket összerakni, megröhögni, tovább haladni. Másképp nem megy a Fable féle krimi megértése. Mostanra már nem lehet kérdés, hogy a Molnár Éva-e a kedvencem a magyar krimi-írónők között. Egészen megdöbbentő hozzáértéssel tudja leírni a kommandós egységek működését, környezetét. Úgy eléd tárja a dzsungelben bokáig sárban cuppogó kriplikommandó menetelését, hogy szinte érzed a párás, dohos szagot, s lenézel kicsit magad alá, nem lettél-e sáros. Mindezt úgy ecseteli, hogy ne unatkozz, ne akard letenni a könyvet, erre használja a molnárévás akasztófahumort, amit jelen könyv esetében hívhatunk katasztrófahumornak is.

A konkrét sztorit nem kívánom bemutatni, annyit lényeges azonban tudni, hogy nem maradt ki belőle a harc, a menekülés, az üldözés, s bár nem gazdagon osztva, de megjelenik egy kis erotika is. Ez utóbbit természetesen úgy belelopva, hogy egy pillanatra se jusson eszedbe klisének érezni. Különösen az a bírnivaló a Fable-krimikben, hogy a nők kezébe helyezi a hatalmat, s ha felháborodást érezne a hím nemzedék emiatt, a végére meggyőződik, hogy ez volt a lehető leghelyesebb gondolat.

Én továbbra is a stílusáért, humoráért és kimeríthetetlen szarkazmusáért gyűjtögetem Molnár Éva regényeit, s már abban a stádiumban vagyok, amikor nem haragszom rá, ha kikerül egy gyengébb történet írói tolla alól, megbocsájtom a fura borítókat, csak hozza a megszokott formáját. Gyógyító ereje van sorainak a szürke novemberi, nyomasztó hangulatra, szóval ajánlom bátran.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr785643904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása