Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Jodi Picoult: Sorsfordítók

2015.01.16. 10:00 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Jodi Picoult Athenaeum

covers_296458.jpg

Szerző: Jodi Picoult
Cím: Sorsfordítók
Kiadó: Athenaeum
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 560

Azt mondják, az irány jó, ha a Találj rám! után a Sorsfordítókat kerítettem sorra, mert egyre jobbak következhetnek ezek után. Én mondjuk már az első Picoult-élményemben sem csalódtam. Valahogy észrevétlenül tanít ez a nő. Nemcsak a történetbe kapaszkodhatunk bele, s izgulhatunk, találgathatunk, akarva-akaratlan tanulunk egy tucatnyi történet szempontjából szinte mellékes dolgot. Lásd, például az elefántok életéről szóló fejezeteket a Találj rám! című, utolsó magyar fordításban megjelent Picoult-regényben. A tanító jellege igen erős a Sorsfordítóknak is.

Az itt megjelenő társadalmi problémák: a szülő-gyerek kapcsolatok, a tizenévesek érzései és a gondok kezelése. Két szomszédos család történetét meséli el az amerikai írónő, akik 18 éven át egymás mellett laktak, gyermekeiket is együtt nevelték. Chris és Emily barátsága a középiskolás évek alatt szerelemmé formálódott, olyan erős kötelék képződött a két tinédzser között, amelyet csak nagyon ritkán tapasztalhatunk hasonló korú fiatalok esetében: lélektársak voltak. Egy napon azonban Emily halálhíre lengi be a kisvárost, s Chris a gyilkossággal megvádolt gyanúsított. A két család közti szoros kapcsolatnak ezennel vége szakad, s az ellenségeskedés és a gyűlölet váltja fel az egykori barátságot. Chris börtönbe megy, a tárgyalás megkezdődik. Mit jelent tehát a törvény előtt a legnagyobb áldozattétel? Mi az igazság? S érdekli-e az esküdtszéket az? 560 oldal szükséges a megfejtéshez.

A történet ötletes, a szereplőket sose választanám barátaimnak, de ahogyan a jellegzetes, pörgős stílusával Jodi Picoult mindezt összehangolta, egy abszolút szerethető kötet lett belőle. Jól megírt, fordulatos, izgalmas regény ez, az említett tanító jellegéről nem is beszélve. Zseniálisan teszi érzelemdússá a történetet a gyilkosság, család, szerelem háromszögében. Jellemfejlődésben Chris viszi a prímet. A 18. szülinapi tortája mögül bilincsben elcibált fiú férfiként vonul be a tárgyalóterembe több mint fél év előzetes letartóztatás után. A tények termében nincs helye a fájdalomnak, dühnek, sem a sajnálatnak, objektív cselekvések fogják meghatározni a fiú jövőjét, annak ellenére is, hogy nem feltétlen az igazság a győztes. A szereplőknél maradva, mind a négy szülőnek szerre kiosztanék néhány pofont, talán rendre tanulnának végre. Jólétükben elfelejtettek figyelni gyermekeikre.

A cselekmény nem mutatkozik több szemszögből, csupán két idősík különül el: az AKKOR és a MOST, s a fokozatosan kibomló történetet ez teszi igazán zseniálissá. Egészen a végéig csalogatja az olvasót az az izgalom, ami minden fejezet végére csak még fokozottabb lesz, majd a 400. oldal környékén nincs megállás. A tárgyalás lesz a korona, az események csattanója. Így kell befejezni egy terjedelmes regényt, kérem! Mert, ha egy írónő eléri az olvasónál azt, hogy ne az legyen a legfontosabb, hogy ki a gyilkos, hanem, hogy mi lapul a szívekben, annak érdemes további könyvei után nyúlni. Több mint 23 kötetet számlál a sikeres írónő, van mit pótolnom tehát.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr537078921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása