Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Robert Galbraith: Kakukkszó

2014.07.15. 07:54 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Gabo

covers_297019.jpg

 

Szerző: Robert Galbraith
Cím: Kakukkszó
Kiadó: Gabo
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 546

Az én életemből kimaradt a harrypotterizmus. A Bölcsek kövénél feladtam a harcot a fantáziavilággal, s tizenévesen is inkább az életszagú történeteket kerestem. Tisztában vagyok vele, mit is jelent ma a J. K. Rowling név, így fel is került a polcra az Átmeneti üresedés, s követte a Kakukkszó is, hiszen mégiscsak a világ egyik legsikeresebb írónőjének műveiről beszélünk, nem maradhattam passzív tovább. Nagy örömömre végre felnőtteknek szóló darabokat is ír, így újkeletű érdeklődéssel vetettem rá magam a 2014-ben világot látott Kakukkszóra, s cseppet sem bántam meg.

Nem vallom magam fanatikus krimi rajongónak, de időnként meglehetősen jól esik egy-egy remek darab fölött rágódni. Jobb szeretem, ha némi thriller jellege is van a történeteknek, s ha ez hiányzik a krimiből, nagy előszeretettel hangoztatom is – a Kakukkszó esetében ezt nem kell megtennem. Semmi vér, semmi sötétség, semmi rémisztgetés, csak egy hosszú és bonyodalmas nyomozás, némi izgalommal, sokféle karakterábrázolással. Egészen egyszerű módon vezeti a történetet az angol írónő, mindenféle időben történő ugrálás vagy mellébeszélés nélkül. Cormoran Strike megbízást kap egy nyomozásra, s azt becsületesen elvégzi, mi pedig részletekbe menően megismerjük annak folyamatát.

Egy ideig meg voltam győződve róla, hogy hosszadalmas és nehézkes a történet, azonban csak a végén érthetjük meg, hogy semmi plusz nincs benne. Azok, akik feladják a felénél, sosem tudják meg, milyen pofonsorozatot hagytak ki. Tényleg csak a legvégén áll össze a kép, az utolsó fejezetben illeszkednek a darabok a helyükre. Az más kérdés, hogy kis logikával sejthető a gyilkos kiléte, de az orrunknál fogva való vezetés nem marad el. Legszívesebben tanulmányoznám minden olvasó arcát az utolsó fejezet olvasásakor, kíváncsi vagyok, ki hogyan reagálja le a megoldást. Én felháborítónak tartottam, hogy elképzeltem egy lehetőséget, majd ezer másikat, s 500 oldal után derült ki, hogy az első elképzelés a valóság. Érthető, amit mondok? Ha nem, akkor bátran kezdjétek el a Kakukkszót!

Mi is a történet? „Egy zűrös életű modell lezuhan londoni lakása erkélyéről, és meghal, mindenki azt gondolja, öngyilkos lett. A bátyjának azonban kétségei támadnak, és felfogadja Cormoran Strike magánnyomozót, hogy nézzen rá az ügyre.” A nyomozás pillanatiról olvashatunk félezer oldalon át, bőségesen ellátva a kíváncsi érdeklődőt karakterábrázolással, személyiségfejlődéssel. Díjazom, hogy nem egy szuperhekus ez a Strike, hanem egy féllábú háborús veterán, aki úgy oldja meg mások problémáit, hogy közben a sajátjait cipeli a hátán. A nyomozás során nélkülözhetetlenné váló titkárnő személyisége is ad egy pluszt a történetnek. Robin olyan problémákat old meg kiváló színészi tehetségével, amelyekre Strike magától aligha jönne rá. Ez a furcsa páros szórakoztat bennünket a legújabb Rowling-műben, s mi gyakran szélsőséges gondolatok társaságában rágódunk a részleteken.

Így a Kakukkszó után leveszem majd végre az Átmeneti üresedést is a polcról, s belevetem magam egy újabb híres-neves sztoriba. A Rowling-féle karakterábrázolások ugyanis függővé teszik az olvasót, de erről is a Harry Potter rajongók tudnak csak igazán véleményt formálni. Nem mondom, hogy valaha is nekilátok a roxforti történetek megismerésének, de biztosan elolvasom az írónő felnőtteknek szánt írásait. Az újdonságért sem kell sokat várni, hiszen június 19.-én angol nyelven megjelent a Selyemhernyó című regény, amelyben szintén Cormoran Strike nyomoz, ezúttal egy eltűnt író után. A Gabo kiadó várhatóan év végére hozza el a magyar fordítást, úgyhogy, aki még nem olvasta a Kakukkszót, iparkodjon! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr286509847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása