Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Fejős Éva: Száz éjjel vártam

2014.06.14. 14:52 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Fejős Éva Erawan

covers_274801.jpg

Szerző: Fejős Éva
Cím: Száz éjjel vártam
Kiadó: Erawan
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 426

Bizonyára nem én voltam az egyetlen, aki várta az idén tavasszal megjelent piros tornacipős, menyasszonyi ruhás Fejős Éva regényt. Jómagam csak a Most kezdődik és a Nápolyi vakáció alapján dönthettem, hogy akarom-e a Száz éjjel vártam című könyvet is a magyar írónőtől. A többi művével idáig nem sikerült megismerkednem a jó humorú alkotónak, viszont más véleményalkotók szerint Éva az újabb regényeivel azt a pörgős, humoros stílust hozza vissza, amellyel az első regényeit írta. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a Száz éjjel vártam története éveket töltött egy régi számítógépen, mire Éva édesanyja rátalált, s kiadásra került.

A főhősnő, Andi egy makacs, talpraesett, s végtelenül laza csaj, aki bármi áron áthág az elé gördülő akadályokon. Miután Alex, a pasija elhagyja, nem burkolózik az önsajnálatba, hanem élni kezdi saját életét a melltartós dobozban talált pár millió forintból. Hogy hogyan került oda? Csak sejti, de a pénz kétes eredete nem hátráltatja őt a költekezésben. Különleges képességeinek köszönhetően megérzi a veszélyt, amely leselkedik rá, s ezt egyedül a körülötte levő lámpaizzók bánják, amelyek Andi feszültsége miatt folyton elcsattannak. S íme, egy fejősévás jelenet. J Andi jelleme erősen hasonul Nikiéhez a Nápolyi vakációból és Anisettéhez a Most kezdődikből: bohém, laza, önálló és cseppet sem ért a konyhaművészethez.

Ahogy korábbi recenzióimban is hangoztattam már, leginkább az tetszik Fejős Éva regényeiben, hogy nem akar egyik történet sem világmegváltó tanulságokat hagyni maga után, csupán csak mulattatni az olvasót. Az írónő szórakozik, miközben életre kelti egy-egy képzeletbeli figuráját, mi pedig szórakozunk, miközben olvassuk, ez ilyen egyszerű. Mondják azt is, hogy csajos regények ezek. Nem állítom az ellenkezőjét, de néha érdemes lenne a férfiaknak is megismerni egy-egy élethelyzetet a nők szempontjából.

A több szálon futó cselekmény a történet feléig nem ér össze, csak olvastatja magát. Ahol már elméleteket gyárt az olvasó, ott szinte egyértelművé is válik a végkifejlet, de Éva azért azt a bizonyos bónuszt ráteszi még. Leginkább az az érzés maradt bennem, miután befejeztem Andi és Alex történetét, hogy kéne a második rész. Jó magasra feldobott labdával végződik, ami kéri a következő kötetet. S nem tartom kizártnak, hogy lesz is, vagy ha mégsem, akkor a Száz éjjel vártam főszereplői visszatértnek még valamelyik könyvben, szinte biztos vagyok benne. Nem gerjeszt elviselhetetlen izgalmat a történetvezetés, nem kell elméleteket gyártanunk, ahogyan a híres-neves krimik olvasása közben, csupán hátra kell dőlnünk és élvezni az olvasottakat. A magyar helyszíneknek köszönhetően még inkább magunkénak érezhetjük a regényt, hiszen ott történnek az események, ahol élünk, dolgozunk, szórakozunk. Ezúttal Délegyházára esett Éva választása. Nem marad el a borító magyarázata sem. Frappáns fordulattal érthetjük meg, hogyan kerül a piros tornacipő egy fehér menyasszonyi ruha alá.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szórakoztam remekül a legújabb Fejős Éva regényen, de talán mégsem szólt akkorát, mint az ez előtti Nápolyi vakáció. Ízlések és pofonok határozzák meg mindenki tetszőkéjét, de csüggedni nincs okunk, hiszen egyik sztori jobban mulattat, mint a másik. Aki most veszi kézbe ezt a könyvet, siessen vele, mert mire az utolsó oldalhoz ér, lehet, hogy itt lesz a Mert nekünk szeretni kell egymást, amelynek megjelenése júliusra várható. Várjuk?

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr316300936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása