Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Csabai Márk: Egy csibész naplója

2013.09.13. 11:24 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: 2012 Csabai Márk

csabai-mark-egy-csibesz-naploja-0.jpg

Szerző: Csabai Márk
Cím: Egy csibész naplója
Kiadó: Ulpius-Ház
Megjelenés éve: 2012
Oldalszám: 300

Kemény meló olyan rencenziót írni, ami valóban összefoglalja azt a sok jóságot, ami ebben a könyvben szerepel, de azért én mégiscsak megpróbálom.

Van tehát egy roppant tehetséges magyar srác, aki korábban Mark Wander néven már lekörmölt néhány regényt, s ismertté is vált velük, én erről pedig úgy lemaradtam, hogy soha fülemet sem ütötte a híre. Pótolom is szaporán a hiányt, túl vagyok az immár Csabai Márk néven író srác első könyvén, ami hozzám másodikként ért el. Hogy értsd a galibát, a Nem tündérmesét már átrágtam a télen, nem törődve a sorrenddel, hogy a csibésznapló előbb született. Szerencsés vagyok, hiszen a sztorik megállnak a saját lábukon, nem szükséges ismerni az egyiket, ha érteni akarjuk a másikat, viszont a szereplők visszatérnek, s egyúttal hangot adok reményemnek, hogy a hamarosan megjelenő Áfi Ramón melóban is vinnyoghatok Kicsi Rikkin és Tökin, jó na, Barabás Viktoron.

Az Egy csibész naplója tehát a csibész-sorozat első kötete. Olyan könyv ez, amire minden olvasni szerető magyar fiatal okkal rágerjedhet nemtől függetlenül, hiszen minden mondata a korhűséget bizonygatja. Megelevenedik benne Budapest, egy csepp Románia is Ártánd képében, s ámulhatnak a Róma-kedvelők is, hiszen erős precizitással mutatja be a szerző az egyes városrészeket. Tizenéves koromban alaposan túladagoltam magam Rejtővel, ismerem a jó öreg stílusát, s azt képzeltem, csak ő tudja ezt a formát hozni, nincs hozzá hasonló fantáziájú ember, aki megütné azt a hangnemet. De van! Márk nagyon tudja. Méghozzá, milyen jól!

A 27 éves író, pincér és hivatásos világcsavargó jellegzetes humorával alaposan telerakta a történetet, ami sem kalandban, sem játszi könnyedséggel megélt csibészségben nem szenved hiányt. Azt a hűvös eleganciát, amit Viktor sugároz, s barátja Rikki is élvez, roppant kellemes olvasni. A történet alapját egy választás képezi, börtönbe megy főhősünk, vagy beáll segíteni a hatóságoknak. Naná, hogy a másodikat válassza, s ezzel kezdetét is veszi a kalandok sorozata. Kőkemény ellenfelek, egy csinos főnökasszony, orosz haverok, minőségi italok, s rengeteg euró. Ebből kerekedik olyan történet, amit erős izgalommal szívtam magamba, nem törődve idővel, fáradtsággal, s egyéb tennivalókkal. Bár pörgős a sztori, mégis elég részletes ahhoz, hogy könnyen maga elé tudja képzelni az olvasó az aktuális történéseket. A cselekvések megelevenítésével csak akkor akadt problémám, amikor Viktor könyékig húzott zacskóval a kezén kokainos csomagokat keresgélt egy ló farában.

Én mosolyogtam, vigyorogtam, kacarásztam, s a végén még el is érzékenyültem. A két csibész férfiasan helyt áll a nem mindig törvényes feladatok elvégzésében, gyengeséget nem mutatva egy percig sem, a végén roppant megható baráti beszélgetésbe kezd, ahol tanúbizonyságot tesznek arról, mit is jelent valójában embernek (hangsúlyoznám, embernek!) lenni, s őszinte baráti kapcsolatokat ápolni.

Számomra egy gyöngyszem ez az elkurvult könyvpiacon, ahogy az író is a jellemtelen celebek mellett, kik akár havonta is kiadnak egy semmiről szóló könyvet. Sorrendbe helyezve a történeteket a fejemen és a könyvespolcon, már várom a sorozat harmadik darabját, az Áfi Ramón melót, mert azt gondolom, ezt minden magyar krimi-szeretőnek el kell olvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr915510641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása