Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

2016.11.17. 17:38 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: 2016 Kondor Vilmos Libri

covers_413056.jpg

 

Szerző: Kondor Vilmos
Cím: Szélhámos Budapest
Kiadó: Libri
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 736

Egy krimi, ami Budapesten játszódik, magyar, hétköznapi (vagy nem?) figurákkal, valamikor 1933-ban egy bűnügyi újságíróval a főszerepben? Naná, hogy érdekel! Jó magyar krimiből nem mondom, hogy hiány van, de azt sem, hogy épp elég hányódik már a boltok polcain. Egy sorozat nulladik előzménykötetével találtam szembe magam, s bevallom, azóta kedveltem, mióta kézbe vettem. A matematika-fizika tanárként dolgozó Kondor Vilmos létezését megkérdőjelezték, hiszen a Sopron mellett élő író kerüli a nyilvánosságot, interjút ritkán ad, azt is csak e-mailben. S bár régóta foglalkozik írással, a Budapest Noir csak 2008-ban jelent meg, pedig előtte három regényt is írt, ám azokat nem akarta kiadatni. Mi pedig örüljünk, hogy a Budapest Noir esetében nem döntött így, hiszen akkor a Szélhámos Budapestet sem tarthatnánk most kezünkben.

A külcsín már eleve megnyert, hiszen egy nagyon kézbemászó darabot alkotott a Libri Kiadó. Kemény borítója és letisztult sárga-fekete dizájnja nem hivalkodással kívánja elnyerni az olvasó tetszését. Az első benyomás után csak a fülszöveg fokozhatta az olvasni akarást. Tény, hogy az elején szükség volt arra, hogy egy reptéri várakozás és maga az út rákényszerítsen az olvasásra, hiszen a történet nehezen indult be. A Tabán részletes bemutatásával indít Kondor Vilmos, amit utólag visszagondolva roppant fontos volt megismerni, szerepe nem elhanyagolható a sztori szempontjából. A kissé nehézkes indítás ellenére egy zseniális, fordulatos történet kerekedett a végére, nem kevés szarkasztikus humorral nyakon öntve, ahogy azt Gordon Zsigmondtól megszokhatták a gyakorlott Bűnös Budapest-olvasók. Én most ismerkedtem meg a sorozattal, s talán tényleg a legjobb az elején kezdeni.

200px-kondor_vilmos.jpg

A Philadelphiából 10 év után hazatért Gordon Vilmos próbálja feltalálni magát a megváltozott Budapesten, az Est zsurnalisztájaként tengeti napjait a forró nyárban, mikor a Tabánban holtan találnak egy színészt és tőzsdealkuszt. Gordon a gyilkos utáni nyomozásba kezd, kiváló bűnügyi újságíróhoz méltón, és egészen a hírhedt amerikai szélhámosig jut el, kinek munkásságát nem kell bemutatni svindleri körökben. A nyomozás eredményesebbé tételéhez Gordon visszafogott álarcot öltve beépül a szélhámos csapatba, hogy belülről szemlélje tevékenységüket. S hogy Gordon Zsigmond fiatalkorát is megismerjük, segítségünkre van Tata, aki minden ehető gyümölcsből lekvárt vagy kompótot főz, s korát meghazudtoló lendülettel kapcsolódik be a nyomozásba. A segítőkész csapatot erősíti Czövek, a taxis, Piri, a vörös színésznőcske, Turcsányi bűnügyi szerkesztőségvezető és kicsit együgyű fotós kollégája is.

Az 1900-as évek elejéről lévén szó, azt gondolnánk, hogy nem az Y-Z generációnak íródott ez a sorozat, én viszont erősen fiatalként azt mondanám, hogy remek olvasmány az említett korosztály számára is ez a kissé egy kaptafára íródott mai alkotások között. A háborúszagú Budapest poros utcáin elképzelni egy csilingelő villamost, néhány taxit és a New York Kávéházat vagy a Kis Gerbaud-t egész más látképet ad, mint ma a forgalmi dugóba szorult autók ezreit, az egymást érő villamosokat és modern épületeket nézve, nem beszélve az okostelefonba bújt járókelőkről az utcán. A hanyag elegancia mögött Gordon egy laza figura a maga nemességével, szarkasztikus humora néhol hangos felkacagást eredményezett részemről. A kitartó és makacs újságíró jellemét nem lehet nem szeretni, szófordulatai néhol feljegyzésre méltók. 

Egyszerre vidám és mélabús minden a Szélhámos Budapestben, s éppen ebben rejlik az atmoszféra zsenialitása, amit Kondor Vilmos teremt. Mindenképp beszerzem a Budapest Noir többi kötetét és tarsolyomba helyezem a különkategóriásak közé ezt a sorozatot, amit a különböző korosztályoknak más-más okok miatt fogok ajánlani.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr9111969693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása