Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Greg Iles: Csontfa

2016.11.05. 20:52 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: 2016 General Press Greg Iles

covers_406513.jpg

 

Szerző: Greg Iles
Cím: Csontfa
Kiadó: General Press
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 736

Greg Iles nagyszerű comebackjét, a tavalyi Lángoló keresztet folytatja most egy, ahhoz terjedelmében és tartalmában is hasonlóan monumentális alkotással, amelynek középpontjában egy ősöreg mocsári ciprus, a Csontfa áll. Eltöprengtem a múltkor azon, hogy kell-e folytatni, trilógiává szétteríteni egy olyan, önmagában is kerek történetet, mint ami a Lángoló kereszt velejét adta, ezzel a kötettel azonban Iles egyértelműen igazságot szolgáltat eredeti elgondolásának, és úgy gördíti tovább a sztorit, hogy azzal abszolút méltó párját teremti meg elődjének. A Cage család jelenében és múltjában egyaránt új ajtókat felnyitó munka a megszokott sötét fonállal és rendkívül sűrű szövéssel készült, az események léptéke azonban immár történelmi.

Oliver Stone e helyen is sokat hivatkozott filmjéhez (JFK ­– A nyitott dosszié) hasonlóan történetünk hősei is az 1963-as dallasi merénylet elvarratlan szálaiba kapaszkodva próbálnak bizonyítékot szerezni John F. Kennedy valódi gyilkosának kilétére vonatkozóan, sőt, egy aprólékosan kidolgozott teória formájában a megfejtéssel is előállnak. Ezek a szálak pedig nem is vezethetnek máshová, mint a legendás, embertelen jelenetek tanújává lett Csontfához, amely ma sem szűnt meg ártatlanok vesztőhelyévé lenni. A fa törzsére Iles gondos kezei által, képletesen feltekert tablón pedig ott olvasható az amerikai történelem számos hírhedt története a New Orleans-i maffiától a FBI titkos munkacsoportján át a Ku-Klux-Klanig. Mindeközben persze a szerző azt sem engedi feledni, hogy itt mindenekelőtt az egyes emberek sorsáról, tragédiájáról kíván szólni.

greg-iles-300x247.jpg

A frontvonalban továbbra a feketék és fehérek által is maximális megbecsülésnek örvendő natchezi orvos, Tom Cage menekülése zajlik, amelyből – mint afféle epicentrumból – kiinduló földrengéshullámok kivétel nélkül mindenkihez elérnek a városban, és messze azon túl is. A dominók egyre fokozódó tempóban dőlnek le, az emberi faj aljasságának egyre feketébb bugyraiba merülünk alá, a könyv pedig egyre inkább letehetetlenné válik. A szerző érezhetően törekszik arra, hogy a trilógia második részében egy önmagában is értelmezhető, saját lábán is megálló történetet mondjon el, de a nagy kép nyilván csak az első és a majdani harmadik kötet megismerésével rajzolódhat ki elénk. A szembenálló felek múltját és jelenét bámulatos alapossággal kiveséző írás pedig még azzal együtt is az év legnagyobb olvasmányélményei közé tartozik, hogy néhány titkot érhető okokból továbbra is homályban hagy.

Miközben maximális csodálattal adózok a befektetett munka és az abból kikerekített írás előtt, csupán értetlenségemnek adok hangot néhány fordítói pontatlanság, illetve a regény egyik központi karakterének pár sorban elintézett (szó szerinti) kivégzése kapcsán, és tényleg örülök, hogy mindössze ennyi negatívumot tudok felsorakoztatni a mínuszok oldalán. A történelmi regények, a klasszikus krimik és horrortörténetek kedvelői egyaránt megtalálják itt a számításukat, persze az az igazi, ha (mint esetemben is) mindhárom témához egyszerre vonzódunk. A rasszizmus, illetve a kisvárosi családok viselt dolgainak sokak által ismert, de a kollektív emlékezet szőnyege alá gondosan besöpört témája pedig olyan örök problémák, amiről ugyan nehéz, de – ahogy Greg Iles is bebizonyítja – közel sem lehetetlen friss, gondolatébresztő módon szólni. Méghozzá úgy, hogy általa ne csupán a szereplők lelkébe, de önmagunkba is jobban belelássunk.

„A pajzsoddal térj haza, vagy a pajzsodon” – az ókori spártaiaknak ezt a mondását a Csontfa pozitív és negatív hősei egyaránt tökéletesen magukévá tették és megértették az évek során. Ezzel az itt is kimondott tanulsággal zárul Iles trilógiájának második része, és ad belépőt a majdani, várhatóan nem kevésbé felkavaró konklúzióhoz. Legnagyobb érdeme pedig talán éppen abban rejlik, hogy a XXI. század fásultságában, 50 évvel ezelőtti események látszólag kihűlt porában taposva is képes a megdöbbentésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr8911933211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása