Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Paula Hawkins: A lány a vonaton

2016.10.30. 18:33 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

covers_410835.jpg A 2015-ös év egyik bestsellerét kívánom félszubjektíven megkritizálni úgy, hogy a film megnézése után vettem csak kezembe Paula Hawkins alaptörténetét. Mivel azon női egyedek közé sorolom magam, akik találnak valami megnyugtatót az otthon biztonságát élvező emberek látványában (P. H. után szabadon), sőt, egy padon ücsörögve órákig el tudom bámulni embertársaimat, megpróbálva kitalálni élettörténetüket, s nem vetem meg ezen regény főszereplőjét azért, mert gyakran néz a pohár fenekére, hiszen lelkével a padlót mosták fel néhányszor – bevallom, szerettem A lány a vonaton-t.

Mostanra már biztosan sokan feladták a harcot jelen írás elolvasásával, de azoknak mondom, akik maradtak még néhány szó erejéig, hogy ez egy megérdemelten sokat emlegetett, s szép számban eladott regény, amit érdemes elolvasni egy borongós őszi délutánon. Tavaly a könyvről láttunk citylight plakátokat a városban, idén a film kapcsán találkozhattunk újra a reklámokkal, amelyek közeledésre próbáltak csábítani. Így néztem meg a filmet én is, hiszen a jó thrillerre mindig kapható vagyok, s az előzetes azt bizonygatta, hogy ezzel a vetítéssel nem fogok mellé nyúlni. Nem is sikerült. Olyannyira nem, hogy rögtön kezembe vettem Paula Hawkins regényét, s újra felidéztem Rachel történetét, ezúttal eredeti változatban.

Ez tipikusan az a könyv, amit vagy szeret valaki, vagy nem. Nincs arany középút. Esendő karakterekről van szó, akik nem mutatnak jó példát, így sokan a pokolba kívánnak minden szereplőt, a könyvet pedig a sarokba hajítva kezdenek majd egy vidámabb sztoriba. Aki pedig a kevésbé pozitív karaktereket sem veti meg, sőt, lát fejlődést egy alkoholista nő mindennapjaiban is, az hű barátja lehet Rachel történetének. A vonaton utazó, gin-tonicot vedelő nő rettentően összeomlott, menekül a teljes kilátástalanság elől, a munkába járást színlelve minden egyes nap. Egykori lakásának szomszédságában felkelti érdeklődését egy szőke nő idillinek látszó élete. Képzelt neveket ad szereplőinek, s egyetlen nap sem mulasztja el hosszasan megbámulni hőseit a vonat ablakából. Egy napon azonban egy másik férfival látja a teraszon a szőke lányt, s a képzeletében felépített világ összeomlik benne. Utána tudja meg, hogy az aranyhajú lány eltűnt, gyilkosságra gyanakszanak. Miután a férjét is beidézik gyanúsítottként, Rachel beavatkozik a nyomozásba, és vallomást tesz, mely szerint egy idegen férfival látta csókolózni a keresett nőt. Mivel volt férje is az eltűnt lány szomszédságában lakik, s Rachel még mindig hős szerelmesként kívánja visszakapni exét, gyakran odabotorkált részegen, Tom nevű férjét és családját zaklatva. Így történt ez a hölgy eltűnésének estéjén is. Ekkor sodorta igazán bajba magát iszákos főhősünk, hiszen gyanúsítottként tartják számon őt is.

Az A lány a vonaton leginkább a gyengébbik nemnek fog tetszeni, hiszen rögtön három nő is van a sztori középpontjában. Egyik szajhának képzeli magát, másik alkoholistának, harmadik az életunt feleség, akinek remélt boldogsága nem jött össze. A jószándékú, de lelkében hervadt alkoholista főhős sem lesz pozitív figura, mégis, a történet alakításában neki van a legfontosabb szerepe. Végig egyfajta lappangó hervadtság jellemzi a regényt, de éppen a jól felépített történet miatt lesz a csattanó is olyan hatásos. Akarom mondani, rettentő egyszerű a végkifejlet, mégis könnyű lett volna elrontani. Paula Hawkins viszont nem hibázott. A fordítás nyelvezete is nagyon el van találva, s a borító is a maga egyszerűségében válik nagyszerűvé (a tipikus „berúgtam, nem látok” nézőpontot tárja az olvasó elé a tervező).

A könyvet összevetve a filmmel, nem sok torzítással találkozhatunk a vásznon megjelenő verzióban. Épp csak a szükséges változtatásokat alkalmazták, így akár a könyvet, akár a filmet kívánjátok megnézni, én bármelyiket szívből ajánlom, remélve, nem fog senkit csalódás érni.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr6811916147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása