Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Franck Thilliez: E-szindróma

2015.02.24. 16:39 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Gabo

covers_322498.jpg

 

Szerző: Franck Thilliez
Cím: E-szindróma
Kiadó: Gabo
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 452

 

Az E-szindróma lesz a magyar olvasóközönség belépője Franck Thilliez világába, legjobb reményeim szerint nem először és utoljára. A negyvenes évei elején járó mérnökemberünk bő évtizede valamire nagyon rátalált odabent, és azóta szünet nélkül ontja magából a krimi-kedvelőknek való ínyencfalatokat, immár globális méretekben. Ez az eredetileg 2010-es kiadású kötet már egy érett, a történet fonalát kedvére, bőséggel gombolyító szerzőt mutat, aki láthatóan nem riad meg a legkényesebb témáktól sem. Amikor ugyanis kiszolgáltatott gyerekek sorsa, lehetetlenül brutális gyilkosságok és az „emberanyagot” gátlástalanul felhasználó orvosok története keveredik egyazon sztoriban, az általában keveseket hagy hidegen.

Az említettek közötti összefüggést természetesen az E-szindróma jelenti, amiről nem is mondok többet, hiszen annak természete maga a történet kulcsa lesz. A szürreálisan durva alaptémához ellenpontozásként két, nagyon is a földön, illetve saját lelkük mélységeiben botorkáló, végtelenül elhivatott rendőr szolgál főszereplőként. Kettejük küzdelme saját magukkal, majd egyre inkább egymással szolgáltatja az egyik legfontosabb kérdést a nagy ívű sztoriban – az egyébként totális mellékvágánynak tűnő szerelmi szálat alighanem már a leendő moziváltozat végett erőszakolták bele a történetbe. A filmes jogokat a hírek szerint a Paramount már meg is vásárolta, ami a látványos kulisszákat – Kairó sötét oldalától egészen a kanadai árvaházakig tapogatózó nyomozás – tekintve magától értetődőnek tűnik.

A jelenkor összeesküvés-elméleteken nagy kedvvel csámcsogó közönsége várhatóan kedvét leli majd a vaskos kötetben, és talán nem is kizárólag ők, hiszen Thilliez elragadóan nagy kedvvel és figyelemre méltó tehetséggel mesél. Egyedül azok fognak itt unatkozni, akiknek a hidegháborús korszak pszichológiai kísérletei (természetesen végső soron a hadviselés szolgálatába állítva) egy hangyányit sem mozgatják meg a fantáziáját. A szerző láthatóan komoly kutatómunkát folytatott az ötvenes évek társadalmának és politikájának tanulmányozására, teljességgel meggyőző hitelességgel tud beszámolni a nyomozás hátterében megbújó, de a gondolkodás irányát alapvetően meghatározó folyamatokról. Meglehet persze, hogy olykor (vissza)él az írói szabadsággal (én nem kaptam rajta efféle kegyes csaláson), de az már nem fog levonni a könyv élvezeti értékéből.

Elfűrészelt koponyák, kimetszett szemek, istent és embert sem ismerő háttéralkuk mentén hatolunk be Sohaországba, ahogy a nyomozás egy jelzés nélküli némafilmtől elindulva egyre kiterjedtebbé, végül egy gigantikus méretű szörnyeteggel való csatározássá válik. Maga a filmes vonal is elismerésre méltó értéke a könyvnek, ami a magamfajta laikusnak érthető, szerethető módon magyaráz a szakma meg nem értett zsenijeiről. Az E-szindróma igazán nagyszerű társaság mondjuk egy hosszabb utazáson lehet, hiszen a fordulatokat ilyen terjedelemben is tökéletes érzékkel adagolva, a markából nem ereszt. A már emlegetett romantikus szál eltávolításával is csorbítatlannak, sőt, úgy valóban elemi erejűnek érezném a hatást, de az író és első magyar nyelvű kötete így is jó eséllyel elsöprő sikerre van ítélve.

K.B.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr727212285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása