Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Muszka Sándor: Magányos nőknek, bukott férfiaknak

2014.12.16. 09:31 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Muszka Sándor

muszka_borito_2014_10_02_nyomda_kicsi1-251x300.jpg

 

Szerző: Muszka Sándor
Cím: Magányos nőknek, bukott férfiaknak
Kiadó: Orpheusz
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 146

 

Hiába vallom magam szenvedélyes könyvrajongónak, versekhez csak nagyon ritkán nyúlok. A gimnazista kötelezőkön túl nem is maradt meg sok jó vers az emlékeimben, s József Attilán túl nem is nevezek meg kedvenc költőt. Eddig. Mostantól a Muszka-verseknek is rajongója leszek, s a kortárs költők között egyértelműen Muszka Sanyi lesz a kedvencem.

A Sanyi bá című kötetét már rengetegszer fellapoztuk, némely részeknél már előre felkacagunk, tudjuk, mekkora ízes poén következik, s a CD is megtette a hatását a belevaló stand up szöveggel, amit a székely költő előad. Bár épp a Sanyi bá volt a kakukktojás a Muszka-kiadványok között, hiszen prózákat is tartalmaz, mégis erősen közel áll a szókimondó stílusával azokhoz a versekhez, amelyeket Muszkától ismerünk. 2005-ben jegyezte első kötetét az Ennyi ha történt címmel, ugyanabban az évben követték a Mi nem lóg ha áll és a Múzsák trágyás szekérrel című verseskötetek.

Nem is tudom, volt-e bármilyen elvárásom, amikor a Magányos nőknek, bukott férfiaknak című kötet megjelenéséről értesültem. Nem számítottam rá, hogy ilyen komoly hangvételű versekkel lesz tele, mégis tudtam, hogy alaposan megfogalmazott társadalomkritikát fogok kapni. Nem csattan ezernyi poén, de ami humoros, az megállja a helyét! Mégis a mélabút és a keserűséget szűröm le belőle inkább. Mert bizony nagyon súlyos igazságokat fogalmaz meg a „maroknyi székely” hétköznapjairól, múltjáról, jelenéről, s egyszerű életviteléről, gondolkodásmódjáról. Sanyi már a könyvbemutatón hangoztatta az egyik legfontosabb kérdést: kell-e félnünk kimondani? Nem kell! Muszka Sándor kimondja, amit sokan nem mernek: hitelesen, magabiztosan.

A versek rímelése olyannyira közelít a zeneiséghez, hogy az Evilági együttes meg is zenésített belőlük 13-at, s adott elő nagyon élvezhető formában. A felvételek tartalmazó CD természetesen jár a kötethez. Bármilyen hangulatban kellemes szórakozást nyújt, s azt hiszem, hogy teljesen olyanok a versek, mintha eleve dalszövegnek készültek volna.

A kötet két fejezetre oszlik. Az első, a Hazamegyek sokkal inkább a költő kiábrándultságát, keresgélését megfogalmazó verseket foglalja magába. Nem titok, mennyire nehéz egy értelmiségi, bölcs embernek a tudatlanok társadalmában megértve lenni, a költőnek, őszinte művei miatt a társadalom peremére szorulni. Ebben a fejezetben derül ki az is, hogy a költészet, a versírás terápia Muszka számára, rímekbe foglalja bánatát (lásd Magánpokol című költemény). A második részben sem lesz vidámabb a „történet”, itt egy egész társadalom elégedetlenségéről olvashatunk. Sándor már a Fonóbeli könyvbemutatón is megfogalmazta, miféle nehézségekbe ütközött költészete miatt: „nem adnak munkát az olyan embernek, akik ilyesmivel foglalkoznak, mint én”! Hervasztó, emberek! Talán csak a Kaptafák című vers tudja a gyógyírt erre: „Elhagyja szép eszét az ember/Tölt iszik tölt és újra rendel”. Az egész fejezet mondanivalóját leginkább a címadó vers foglalja össze, s talán minden értelmiségi székely ember küzd ezzel a szörnyű problémával, csak kevesen merik kimondani. Gazdasági hanyatlás, kizsigerelés, rendszerváltás, unió, szegénység, elvándorlás. Ezeket a súlyos társadalmi problémákat hozta el nekünk Muszka Sándor rímekbe szedve, az Evilági zenekar pedig megzenésítve. Köszönjük Nekik!

Levél a párthoz

Uram én önhöz tanácsért jöttem
Kéne egy hely hol nincsenek önök
Vagyis hogy valami munka is kéne
Önök ígérték a szebb jövőt?

Szóba jöhetne tudja akármi
Hatszázból élünk hárman havonta
A kultúrára nincs pénz s nem is lesz
Leszavazták persze hogy tudja

Kezdhetnék mondjuk plakátolással
Akiből majdan irodafőnök
Parancsára úgysem tettem még semmit
Jól teszem tudom lassan ha felnövök

Ígérem többé nem írok semmit
Nem jártatom a szájamat sehol
Látom s belátom a villanyt levágták
S elfogytak mind a kölcsönök

Szóba jöhetne tudja akármi
Megérti otthon feleség gyerek
Nem lázadok én már semmi ellen
Mit s ahogy kérnek úgy teszek

Kezdhetnék mondjuk plakátolással
S ha elküldi végre az unió a pénzt
S lesz olyan kedves és juttat belőle
Nem kell ön féljen aláírom én

S ha eljönnek értem éjjel a rendőrök
Mondja nyugodtan nem tud s nem ismert
Hozzám fogható tolvaj gazembert
S én hallgatok mélyen nyelek de nem köpök

Uram én önhöz tanácsért jöttem
Mert miben hittem az nem létezik
S nem tudom mi lesz a holnapi nappal
Fejünk fölül a tetőt ha elveszik

Kéne egy hely hol embernek lenni
Nem kiváltság de rendbéli állapot
Ahol a jövő hozhat még bármit
Tudja s kiváltképp nincsenek önök.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr516986689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása