Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Mark Frost: Szövetség

2014.12.10. 10:14 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Gabo Kiadó Mark Frost

covers_319989.jpg 

Szerző: Mark Frost
Cím: Szövetség
Kiadó: Gabo
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 308

Épp most egy éve tapasztaltam meg, hogy én az ifjúsági regényeket is tudom szeretni. Furcsán hangzik ez, de a felhígult könyvpiacon olyan sok semmitmondó, felejthető darab jelent meg, hogy nem volt egyszerű dolga az olvasónak, ha egy-két igazán jó kötetet akart kiválasztani. Amikor már azt hittük, a Harry Potter után nincs élet, akkor megjelent Az éhezők viadala sorozat, majd pedig az Útvesztő-trilógia. Mindezek mellett méltó helye van Mark Frost A Paladin-prófécia sorozatnak is, bár korántsem örvend akkora sikernek, mint az említett másik kettő. A miértet nem értem. Talán mert nem filmesítették meg? Nekem legalább annyira tetszik, mint az Útvesztő.

A Paladin-prófécia teljesen lenyűgözött. Két nekifutásból a végére is értem, s egyik legemlékezetesebb vonatozásomon volt hű szórakoztató partnerem. Ámultam Will West erényein, igyekeztem memorizálni a nagybetűkkel szedett tanácsokat, majd a kötet végén újraolvasva is megért egy csodálkozást. Van valami csibész humor minden mondatban, miközben hatalmas igazságokat fogalmaz meg, amelyeket már Coelho tollából unnánk, itt azonban csillogó szemmel olvassuk. Valahogy így kell elérni a szórakoztatást és tanítást egyszerre.

Ezekkel a gondolatokkal vártam a következő részt, s majd egy év után meg is érkezett a Gabo Kiadónál, hasonló kivitelezésben, mint elődje. A keménytáblás kézbemászó kötet ugyanazon olvasóbarát szerkesztéssel jelent meg, tökéletes párja a Paladin-próféciának, s olvasási élményben sem sokkal marad el tőle. Egyetlen problémája van csak, mégpedig ugyanaz, ami minden trilógia második kötetének: nincs vége. Persze a téma valahogyan itt is befejeződik, lezárul egy fejezet a kalandos fiatalok életében, de ugye rögtön követelnénk a harmadik részt, amihez egyelőre nem juthatunk hozzá.

A történet magvát most is Will West és különleges képességekkel megáldott barátainak kalandja képezi. A Szövetségben épp Nagy Károly lovagjainak tevékenységét kutatják, felderítik, miben mesterkedik a titkos társaság. Nem egyszerű Will dolga itt sem, hiszen nem tudja, kiben bízhat, s kiben nem. A vele tartó diákok közül bizony ellenség is kikerül, s bátorsága mellett a logikája sem hagyhatja cserben, miközben barátainak kiismerése is nehéz feladatnak bizonyul.

Lényegében nem marad el a Szövetség sem a Paladin-próféciától, legalább annyira izgalmas és pörgős, csak talán nem hoz már annyi újdonságot, amitől olyan tágra zárt szemekkel falnánk a történetet. A közepétől már szinte egy nekifutást követel a sztori, s a végén ugyanúgy ott van a nagy kérdőjel, amitől nyúlnánk a következő kötetért. „Apa kis útmutatója az élethez” ugyanúgy megtalálható a Szövetség végén is, s egy kis ízelítőt is kaphatunk a harmadik részből. Ajánlom minden olvasni szerető fiatalnak, ezt vigye magával a könyvesboltból. 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr136971753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása