Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

James Dashner: Tűzpróba

2014.12.08. 07:12 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: James Dashner Cartaphilus

covers_315136.jpg

Szerző: James Dashner
Cím: Tűzpróba
Kiadó: Cartaphilus
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 416

A Tűzpróba ugyebár James Dashner Útvesztő-trilógiájának (mely időközben máris négyrészesre hízott) második kötete, és mint ilyen, köztes szerepe szükségképpen meghatározza a formát. A kezedbe se vedd, ha nem olvastad a sorozat címadó előzményét, melyet még 2009-ben indított útjára a legújabb amerikai ifjúsági író-sztár. A Tűzpróba ott veszi fel a fonalat, ahol az Útvesztő letette, lineáris folytatását adva Thomas és társai utópisztikus történetének. Ez a sztori egyszerre végtelenül szomorú, kiábrándító, mégis ott rejti magában azt a hősies, minden körülmények között áldozatkész hozzáállást, amiért az ember szívesen olvas ifjúsági kalandregényeket.

A titok persze nem titok többé: pontosan tisztában vagyunk vele, hogy a srácok (akikhez itt végre csatlakozik a másik nem csapata is) egy nagyszabású emberkísérlet szereplői, melynek irányítása a titokzatos VESZETT kezében van. Ha nem rémlik valami, javaslom, vedd újra elő az első kötetet, különben esélyed sincs megérteni az összefüggéseket. A misztikus köd feloszlásával persze a történet óhatatlanul elveszti fő vonzerejét, mely annyira ellenállhatatlanul szippantotta be az olvasót az Útvesztőben. Dashner nem csinál már titkot abból, hogy mi okból és miért ez a rengeteg küzdelem és szenvedés, miközben azt is tudhatjuk, hogy a Tűzpróba utolsó oldalán sem várhatunk megváltást.

Itt kell az írónak nagyon ügyesen adagolnia az izgalmakat, hogy az olvasó ne akarjon egyből a befejezéshez lapozni, átugorva közel 400 oldalnyi véres gyötrelmet – hiszen végtére is erről szól a második kötet. Egyértelműen állítom azonban, hogy megéri végiglapozni ezeket az oldalakat, hiszen az írónak remek érzéke van az feszültség fenntartásához, olyannyira, hogy azon kapod magad: együtt lélegzel a főszereplőkkel. Időközben új személyek kapcsolódnak a vezérszálhoz, miközben a kis (és egyre fogyatkozó létszámú) csapat B pontból C-be jut, néhány titokra fény derül, a legfontosabb kérdések viszont továbbra is nyitottak maradnak.

Nem akkora csemege tehát a Tűzpróba, mint elődje volt, az újdonság varázsát a lebilincselő izgalmaknak kell itt helyettesíteniük – és e téren nem vall szégyent a második kötet. A helyszín Perzseltföld, egy apokaliptikus sivatagi táj, romvárosokkal és nyáladzó zombikkal, akiket egy fokozatosan elhatalmasodó betegség tart a markában. A közhelyes elemeket Dashner mégis úgy tudja összefogni, hogy a pozitív szereplők maximálisan szerethetőek maradnak, és bár sejtjük, mégis roppant kíváncsisággal lessük, mi vár hőseinkre a következő sarkon túl. Ezek a faktorok adják a könyv (és várhatóan a teljes sorozat) legfontosabb értékét, miközben a nagy miért? továbbra is talány marad.

A Tűzpróba összességében értelmes, érdekes hétvégi kikapcsolódást kínál, kétséget sem hagyva az olvasóban, hogy a harmadik kötetet ugyanígy leveszi a polcról, és csillogó szemmel falja majd. Az Útvesztő-sorozat minden bizonnyal a 2014. év ifjúsági csúcsalkotása.

K.B.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr926966239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása