Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Louise Walters: Levelek a bőröndből

2014.11.17. 12:24 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Athenaeum Louise Walters

Szerző: Louise Walters
Cím: Levelek a bőröndből
Kiadó: Athenaeum
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 336

 

Egy alulértékelt regény, ami a szürke, átlagos, hétköznapi, egyszerű jelzőkkel lett felruházva rögtön a megjelenése után. Az a leghervasztóbb, hogy így aztán nem is akarja senki kézbe venni ezt az újdonságot. Hála a kiadónak még a degradáló „értékelések” előtt kézbe vehettem ezt a darabot és mindenféle előítélet nélkül élvezhettem a történetet. Mert ez egy jó könyv!

Eleve úgy kezdődik, hogy egy könyvesboltban eladóként dolgozó nő több oldalas monológban fejti ki, mennyire szereti a könyveket és miért ilyen lelkes irántuk. Mit jelent neki leporolni egy kötetet, s gondosan elhelyezni az antikvár példányok mellett. Innen egy vérbeli könyvmoly már türelmetlenül tovább akar olvasni, hiszen épp most elevenítette fel saját gondolatait Louise Walters könyvében.

„A könyvek sok egyéb történetet is elmesélnek azokon kívül, amik papírra vannak vetve.”

„Tanulmányozd a könyveket, szagold őket, halld őket! Meg lesz a jutalmad.”

Roberta egy önálló életet élő nő, saját lakással, munkahellyel, alkalmanként szeretővel. A történet tárgyát képező bőröndöt egy nap az apja hozza be a könyvesboltba, s a benne rejlő könyvekben Roberta nagymamája életét ismerheti meg levelek formájában. Szüksége van némi kitartásra, logikára, hogy a történet összeálljon, de segítségére lesz az öregotthonban élő 106 éves nagymama is, ő nyilván csak a kész elméletre bólint majd rá.

Alapvetően maga a történet nem lesz toplistás senkinél, hiszen végtelenül egyszerű és előrelátható. Sokkal inkább a hangulat beszédes. A facebook és e-mailek világában kellemes olyan kapcsolatokról olvasni, amikor emberek háborús helyzetekben, postai úton levelezve informálták kedvesüket hogylétükről. Zseniális teázós pillanatokat élveztek a kertben, gramofonon hallgatták a Billy Holiday dalokat és epekedve várták legközelebbi találkozásukat kedvesükkel. Mai fiatalként ezek olyan távoliak, olyan hihetetlenek és szépek. Attól jön át igazán a kor hangulata, ahogyan meg van írva. Egyszerű, visszafogott, szinte mélabús. S ezt a hangulatot idézi maga Roberta is, aki olyan, mint egy eltévedt művészlélek, esetlen és érzelmes, már szinte a tökéletlenségig.

Én nem is ragozom tovább. Szerintem az esős télbeforduló őszi napokon remek időtöltés lehet ez a könyv.  Nem kell körömrágós akcióra számítani, s akkor egy forró tea mellett megteszi hatását. Aki nem a hibát keresi a könyvekben, hanem az élvezetet, máskor is előveszi majd egy repetára. Én biztosan!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr1006909505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása