Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Philip K. Dick: A halál útvesztője

2014.09.11. 06:30 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Agave Könyvek P.K.D.

covers_292607.jpg

Szerző: Philip K. Dick 
Cím: A halál útvesztője
Kiadó: Agave Könyvek
Megjelenés éve: 2014
Eredeti megjelenés: 1970
Oldalszám: 208

Ha a szürke hétköznapokat felejtenénk vagy a sok szívbemarkoló életrajzi történet után valami hihetetlen sztori kéne, akkor vegyünk kézbe egy K. Dick kötetet, garantáltan megteszi hatását. Így kaptam le jómagam is a polcról, gondolván, egy sci-fi most belefér. Újfent megjegyzem, hogy nem vagyok különösképp barátja a műfajnak, jobban szeretem az életszagúbb regényeket, így sikerült kikerülni Dick Úr könyveit. Eddig tartott hát.

Egy rövid szempihentető szünettel egy leültömben tettem túl magam Phil bácsi történetén. Hogy ez a pasas milyen remekül ír! Már az elején megnyugtat, hogy az LSD jó segítsége volt bizonyos „élményekben”, nem ép elméje találta ki az egész metafizikai és vallástörténeti halandzsát. Ó nem rosszindulatból mondom a halandzsát, ez egész egyszerűen egy masszív összekombinálása a vallásnak, a pszichológiának, a filozófiának, a szociológiának és egy ilyen neves tudományoknak. Hát nem zseniális, hogy mindez egyetlen fejből pattant ki?

„A halál útvesztője” cím már megvesz kilóra, s az Agave kiadó gondozásában megjelent kötet borítója is erősen passzol a történethez. Úgyhogy a sci-fi kedvelők már tehetik is kosárba miután első pillantásra megtetszett a polcon. Az olvasási élményt tekintve is egészen egyedit nyújt a kötet. Leülsz vele, elkezded olvasni, összerándul a szemöldököd, millió kérdés fogalmazódik meg benned, hogy ez mégis mi a csoda, aztán eljutsz a feléig, mert nem bírod letenni, utána már erősen érdekel, hogy mi fog kisülni ebből, végéig küzdesz, s akkor megkapod a jutalmat. Azt a bizonyos magyarázatot az egész történetre, amit nem vártál, ami odacsap, és ami lenyűgöz.

Mi is ez a történet? Tizenhárom ember különös defektusokkal a Delmak-O bolygóra utazik egy jobb élet reményében. Rövid időn belül egyenként megbolondulnak, amitől a többiek iszonyú magányosak lesznek. Egyetlen vigaszuk a halál lesz miután prekoncepcióik és elvárásaik rabjaivá válnak, ezért elkezdik öldösni egymást. Kiindulva abból a posztulátumból, hogy Isten létezik, elképzelik, hogy a Közbenjáró, a Létrehozó, a Földönjáró és a Megsemmisítő majd segít rajtuk, hallucinációikra figyelve egyre több marhaságot követnek el, aminek később maguk látják kárát. Így küzdenek hát hőseink egy polienkefalikus világban a nyomasztó tehetetlenséggel dacolva.

A történet eseménydús, pörgős, lényegre törő, nem túlírt. Annyi leírással találjuk csak szembe magunkat, amennyi épp szükséges a különös világ történéseinek megértéséhez. A cselekmény fordulatos, egy szusszra kiolvasható gyors lefolyású sztori.

P.K.D. megszeretteti a sci-fi műfajt azokkal is, akik idegenkednek a képzeletbeli történésektől, helyszínektől, szereplőktől. Az idegen bolygó és a rajta történő idegen események alaposan meg vannak fűszerezve filozófiával és pszichológiai töltetük is igencsak erős. Úgy csempészi a vallásfilozófiát a sci-fibe, hogy az élvezhető legyen, sőt könnyen érthető is. Alaposabban szemügyre véve bőven van benne krimi, pszichothriller és horror vonás is. Végig a Kocka című film jutott eszembe róla.

Azt mondják, nem ez Philip K. Dick legjobb regénye, pedig ez sem volt piskóta, úgyhogy ide vele azokkal a legjobbakkal! Tartsatok velem! Hamarosan jelentkezem.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr986687761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása