Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

John Green: Alaska nyomában

2014.08.11. 11:22 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Gabo John Green

covers_305015.jpg 

Szerző: John Green
Cím: Alaska nyomában
Kiadó: Gabo
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 292

 

Ha szomorú gyermekekről kell írni, akkor John Green viszi a prímet, ha szomorú gyermekekről kell olvasni, én elsőként jelentkezem. Van egy olyan hangulata minden esendő gyermek bánatáról szóló írásának, amit muszáj szeretni. Nem lehet passzívan elsiklani a mondanivaló felett, legalábbis a magamfajta porcelánlelkű olvasónak nem.

Az angol író a Csillagainkban a hiba című művével robbant be a köztudatba, s őszintén remélem, hogy neve nem is merül feledésbe egyhamar. Azon túl, hogy hétköznapi eseteket mutat be egy-egy regényében, nagyon mélyen ható mondandóval szembesít, s mindezt gyermekek szempontjából láttatva. Karakterfejlődés, dráma, szerelem, fájdalom, keserűség és boldogság egyszerre van jelen minden Green-regényben, s épp ezért szeretjük.

Az Alaska nyomában egy fiúról szól, aki kihívást keresve bentlakásos suliba vágyik, s szülei teljesítik kívánságát. Így hát elindul, hogy megkeresse a „nagy talánt”. A tizenhat éves Miles enyhén különc srác, csöndes, visszahúzódó, s érdeklődési köre sem hétköznapi, mert híres emberek utolsó szavait gyűjti. (Később kiderült, hogy ez az író nagy hobbija volt, Green is imádta gyűjteni a híres-neves emberek utolsó szavait.) Megismer egy lányt, aki rettentően tetszik neki. Igen, Alaskát. Ez a leány korához képest sok hervasztó dolgot megélt, sérült lelkű, önpusztító életmódot folytat, iszik, cigizik, így aztán Miles is elszívja élete első bagóját, s elfogyaszt némi bort is. Van egy kis Zabhegyező jellege, hiszen kollégiumi gyerek történetét mutatja be, aki amellett, hogy ismerkedik környezetével, amiben kevésbé érzi otthonosan magát, filozofikus gondolatokkal van tele a kobakja, s bár kevés sikerrel, de igyekszik csajozni is. Nyilván nem kéne minden ilyen történetet a Zabhegyezőhöz hasonlítani, de mit tehetnénk, ha olvasás közben egyből arra asszociálunk?

John Green ebben a művében is az örök kérdést feszegeti: érti bárki is a kamaszokat? Nem a cselekmény bonyodalmára, nem is a terjedelemre jegyezi a történetet, hanem a hangulatával ragadja meg az olvasót. Míg a Csillagainkban a hibát rosszabb esetben végigbőgjük, az Alaska nyomábant csak egy visszafogott bánattal szívünkben olvassuk, hiszen az első oldaltól érezhető, hogy a tragédia közeleg. Erre rájátszik a fejezetek címe is, amelyek visszaszámlálást mutatnak. Nem túl alaposan kidolgozott, mégis nagyszerű, mély nyomot hagyó regény.

Kedvencként kiemelem a John Green történetekből a visszatérő „motívumokat”: a cigarettát, a könyveket és az írókat. A srácok cigiznek, vagy legalább próbálnak, rengeteget olvasnak, és kedvenc íróikat emlegetik. Mindig akad egy-két remek könyvajánló, amit érdemes kijegyezni, megkeresni, s elolvasni, mert egy ilyen író véleménye bizony számít az igényes olvasók körében.

Bár Green az ifjúsági regények nagymestere, műveit mégis ajánlanám felnőtteknek is, hiszen a rengeteg filozófiai kérdés, tanakodás leginkább ebben a korban nyer választ. Míg a fiatalok keresik a nagy talánt, a felnőttek mosolyogva nosztalgiázhatnak, hogy csinálták ők végig anno Miles ifjúságát. Szóval, vágjatok bele! Szórakozzatok, gondolkodjatok, búslakodjatok, s a végére meg lehet a nagy talán.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr106594711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása