Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Wil Haygood: A komornyik

2013.12.11. 09:56 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Gabo Kiadó

1114859_5.jpg

 

Szerző: Wil Haygood
Cím: A komornyik
Kiadó: Gabo
Megjelenés éve: 2013
Oldalszám: 152

 

Ilyen meglepetés sorozatot nem okozott még könyv nekem. Azzal kezdődött, hogy milliószor szebb ez a keménytáblás tünemény, mint a webshopos fotóról látszott. Kézben tartani is egy élmény, s szerkesztésében is roppant olvasóbarát. Szinte súlytalan, könnyű olvasni a méretes betűtípusa és szellős sorközei miatt. Roppant kellemes érzés lapozni egy ilyen alkotást, a magamfajta könyvfalóknak is, kik nemcsak az olvasnivalóra, de annak külsejére is igényesek. Mondjuk ki, ez klassz!

S, hogy mi van belül? Újabb meglepetések. Az előszót a mozikban már vászonra került Komornyik című film rendezője, Lee Daniels írta, s én pislogtam értetlenül. Előbb volt a film, aztán a könyv? Bizonyára. Lapozzunk.

Az első fejezet, a komornyik találkozását mutatja be a szerzővel. Wil Haygood hosszas keresgélés után megtalálja a férfit, aki 34 éven át dolgozott a Fehér Házban, szolgálva 8 elnököt s családjaikat. Feleségével élnek szerényen kis kertes házukban, ahol szívesen fogadják a kíváncsi újságírót. Az egykori komornyik mesél élményeiről, s megmutatja a pincében őrzött dokumentumgyűjteményét is, ami fotók és levelek tömkelegéből áll, javarészt az elnököktől. Hogy mi a meglepetés? Nincs konkrét történet. Tudjuk, hogy délről, a gyapotültetvényekről indult, ahol rabszolgaként dolgozott, s felküzdötte magát a Fehér Ház főkomornyikjává, de a folyamatról mélyebben nem tudunk meg semmit.

A második rész, a Mozgókép címet kapta. Ettől résztől már nagyon vártam volna, hogy megismertesse a komornyik életét, de nem. Még mindig nem. A filmforgatás kulissza titkait tartalmazza a hozzájuk szükséges adatokkal. Itt is a szerző mesél. Wil Haygood roppant büszke rá, hogy ő maga is részt vehetett a film forgatásán, és rengeteg érdekességet oszt meg élményeiről, amit a könyv hiányában talán sosem tudhatnánk meg. Ilyen például a szereplőválogatás. A komornyik című film szereplői ragaszkodtak hozzá, hogy ők játszhassák az adott szerepet, ezáltal egy eszme képviselőivé válhattak. Többről van szó, mint a szerepért járó fizetés nyújtotta öröm, hiszen a filmnek legalább olyan vaskos mondanivalója van, mint az egyébként a könyvben is emlegetett Forest Gump-nak. Rengeteg nehézségről ecsetel Haygood, amik felmerültek a filmforgatás kapcsán, a legsúlyosabbak az anyagi problémák. Többször is leállították a forgatást, mert elfogyott a pénz.

Bár a komornyik története nem került a bele a könyvbe, remek „előzetest” tartalmaz a filmhez: „Ez egy fekete komornyikról szól, meg néhány harcos fekete srácról a polgárjogi mozgalom idején. Arról szól, amit ők maguk tettek, arra késztetve a mindenkori amerikai elnököket, hogy sorakozzanak fel mellettük.” Oprah Winfrey, aki a komornyik feleségét játssza, így vall az elnökök szolgálójáról és nejéről: „Ők testesítik meg az egész fekete középosztályt, és senki sem ismeri őket. Csodálatos történet.”

Végül azt mondanám, hogy ez a könyv egy remek kedvcsináló a filmhez. Azon ritka esetek egyike, amikor a film a könyv nélkül létezhet, de a könyvnek a film nélkül aligha van értelme. Szóval, akit érdekel egy komornyik szemszöge, aki évtizedeken át néma szemtanú volt a világ legbefolyásosabb otthonában, vegye meg ezt a kötetet, mosolyogja végig, aztán üljön be a filmre. Én így fogok tenni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr365683698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása