Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Simone de Beauvoir: A hit hatalma

2013.12.10. 11:15 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: 2013 Jaffa Kiadó Simone de Beauvoir


2781_1.jpg

Szerző: Simone de Beauvoir
Cím: A hit hatalma
Kiadó: Jaffa
Megjelenés éve: 2013
Oldalszám: 277

 

Azt mondják rólunk, y-generációsokról, a kutatók, hogy egy jobb korba vágyunk. Elsősorban olyan életet akarunk, ahol a tanulás után rögtön felkínálkozik számunkra néhány munkahely, s ezek mindegyike „álommeló”. Kevés küzdelemmel akarunk nagy sikereket elérni, s görcsösen vágyunk a biztonságra, az anyagi elégedettségre. A felgyorsult világ gyermekei vagyunk, tevékenységünkre a multitasking jellemző, gyűlölünk unatkozni. Nem bírjuk a csendet, nem vagyunk nyugodtak, állandóan zajlania kell az életnek körülöttünk, különben fojtogat a rossz érzés. S hogy hová vágyunk? Simone de Beauvoir korába, ahol arra nevelték a gyerekeket, hogy rengeteg tanulással megszerezhetnek egy biztos állást, majd lesz egy rendes, erkölcsös családjuk, szép kertes házuk, gyönyörű zöld fűvel, ha úgy tetszik. De, Y generációsok figyeljetek!

Egy átalakulófélben levő társadalom problémáival találja szemben magát az olvasó, ahol az említett hölgyek felhagynának a rájuk kényszerített dogmák szerinti élettel, s új eszmék szerint kívánnak létezni. Ám ezek az új utak nem minden esetben bizonyulnak helyesnek. A kort a szigorúság, a vallás gyakorlása, a tradíciók szerinti mindennapok megélése jellemzi, s ahogy ma is vannak lázadók, voltak akkor is. Marcelle, Chantal, Lisa, Anne és Marguerite ilyen kakukktojások az adott társadalomban. Amikor tilos kocsmákban hányódni egy diáklánynak, ők felhajtanak néhány italt, szerelmük után kutatva, amikor a gyereklányok még szigorúan az anyjuk szavára hallgattak, ők azt csináltak, amit akartak. Nehéz elképzelni is, hogy bárki megszabja ma valamelyikünknek, hogy milyen könyvet olvasson, kivel ismerkedjen, hiszen szinte nyomon sem lehet követni. Nekik a szigorú keresztény neveltetés miatt bujdosva lehetett válaszlevelet írni barátaiknak, vagy elolvasni egy könyvet, amelyben akár csak említést is tesznek a szexuális életről. Az öt nő történetét összefoglaló fülszöveg is erősen utal Simone de Beauvoir feminista ideológiájára, de a kor eszméit a feminizmustól eltekintve is alaposan elsajátíthatjuk.

Lányos iskolákról beszélünk, ahol fiatal tanárok, kevesebb szigorral nevelik diáklányaikat, s kapcsolatuk roppant baráti. Rendszeresen együtt uzsonnázik a tanárnő a szimpatikus lányokkal, s kapcsolatuk leírásán gyakran ámul az olvasó, hiszen olyan ködbe burkolt leírással mutatja be Simon de Beauvoir a lányok testi felépítését, hogy szinte zavarba jöhetünk, s feltehetjük a kérdést, hogy ez még mindig két nő kapcsolata-e? Igen. A tabuk korában a filozófusnő, írónő nyíltan felvállalta, hogy biszexuális, sosem létesített házasságot. Azt gondolom az öt fiatal hölgy történetébe belelopott annyi sejthető intimitást, amitől már jogosan gondolhatunk az alkotó „ferde hajlamára”.

Minden társadalmi nehézség ellenére, amit meg kell emésztenünk a könyv olvasásakor, egy gyönyörű, békés Párizsban szárnyalunk a hősnőkkel. Csendes utcák elit kávézóit mutatja be részletesen, füstös kocsmák zaját ábrázolja nagyon élethűen, könyvtárak könyvektől roskadozó polcait láthatjuk magunk előtt a mohón jegyzetelő lányokkal együtt. Többször is hangsúlyt kap az unalom. Az olvasás, tanulás mellett hiányzik a gyakorlat. Nem csinálnak semmit, nagy eszméket kergetnek, s így telik el fiatalságuk. Marcelle egy férfit akar megmenteni a tragikus léhaságtól, Chantal, Anne és Pascal szerelmének beteljesülése körül „bábáskodik”, Lisa a katolikus iskolából menekülve kergeti a szerelmet, Anne szabadulna a keresztény ideológiáktól, s önmaga felfedezésének útján bukdácsol, Marguerite, pedig teljesen kiábrándult, s a sorsra bízza magát.

Olyan múltbéli eszmék felelevenítése ez a történet, amelyek még valódi értékeket közvetítettek. Helyenként nagyon elvont társadalmi képet ábrázol a magát amatőrnek valló szerzőnő, de ezért kívánja is az elnézést magának az előszóban. Az öt hölgy párhuzamos, fejezetekre bontott története gyakran összefonódik, s a végén válik kerek egésszé. A fehér-fekete, XX. századi filmek rajongójaként bátran mondom, hogy megnézném vásznon is A hit hatalmát.

Javaslom ezt a könyvet minden mai csámborgó fiatalnak, aki keresi önmagát és lehetőségeit, s magát szánva vágyik egy másik korba, egy múltbéli századba. S fel lehet tenni a kérdést, hogy a könyvben említett feltételek mellett is akar-e még ott élni?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr95683554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása