Facebook

Címkék

2009 (1) 2010 (3) 2011 (2) 2012 (4) 2013 (4) 2014 (2) 2015 (2) 2016 (3) Agave Könyvek (3) Agota Kristof (1) Alexandra (3) Animus (2) Art Nouveau (1) Athenaeum (9) Az Olvasás Éjszakája (1) Az Útvesztő-trilógia (1) A három ufó (1) Bagi Iván (1) Benk Dénes (1) Bleeding Bride (1) Bohumil Hrabal (2) Caroline Kepnes (1) Cartaphilus (7) Christina Baker Kline (1) Chuck Palahniuk (1) Cor Leonis (2) Csabai Márk (2) Cser Kiadó (1) Curtis Sittenfeld (1) Daniel Keyes (1) David Lagercrantz (2) Dumakönyvtár (7) Erawan (3) Európa Kiadó (1) Fejős Éva (5) Feldmár András (1) Felméri Péter (1) Gabo (8) Gabo Kiadó (3) Gabó Olvas (1) General Press (5) Geopen (2) Greg Iles (2) Harlan Coben (1) Helikon (6) Hermann Hesse (1) horror (1) Hugh Laurie (1) HVG Kiadó (2) Interjú (1) Jaffa (1) Jaffa Kiadó (2) James Dashner (3) Jodi Picoult (4) John Green (3) Jonas Jonasson (1) Jo Nesbo (1) kérdőív (1) Kiss Ádám (2) Kondor Vilmos (1) Könyvbemutató (2) Kovács András Péter (1) Kurt Vonnegut (4) Libri (1) Linda Castillo (1) Louise Walters (1) Márai Sándor (3) Márkus András (1) Mark Frost (1) Mike Greenberg (1) Millennium-sorozat (2) Millennium trilógia (2) Multigáz (1) Muszka Sándor (2) Nevada Barr (2) Nick Cave (2) Nick Cutter (1) Orbán János Dénes (2) Oscar Wilde (1) ötven árnyalat (1) Ozzy Osbourne (1) P.K.D. (1) Patrick Modiano (1) Pongrác (1) Rácz Zsuzsa (3) Robin Cook (1) S. J. Watson (1) Simone de Beauvoir (1) Skandináv Krimik (2) Stephen King (2) Stieg Larsson (3) Sun-Mi Hwang (1) Szántó Dániel (1) Szütyiő (1) Tarandus (3) Terézanyu (1) Tóth Szabolcs (1) Ulpius-ház (6) Vadon (1) Vavyan Fable (1) Világsikerek (3) Címkefelhő

Rácz Zsuzsa: Ismeritek Terézanyut?

2013.10.02. 07:14 | Zabhegyezo | Szólj hozzá!

Címkék: Rácz Zsuzsa

letöltés_1.jpg

Szerző: Rácz Zsuzsa
Cím: IsmeritekTerézanyut?
Kiadó: Sanoma Media
Megjelenés éve: 2011
Oldalszám: 212

Okkal teheti fel minden ismerősöm a kérdést, hogy mi ez a Terézanyu-rajongás nálam? A napokban olvastam újra a trilógia két darabját, s ezt minden áron megosztani kívántam a kis közönségemmel. Jelen kritika tárgyát az Ismeritek Terézanyut? című darab képezi. Amikor anno beszereztem ezt a könyvet, a másik kettő már a polcomon ült. Nem érdekelt, mi állhat benne, nekem kellett. Azzal a hatványozott elfogultsággal bővítettem a gyűjteményt, hogy ugyanolyan szarkazmusban és humorban gazdag sztorit kapok majd, mint amit az Állítsátok meg Terézanyut! és a Nesze Neked Terézanyu! könyvek esetében tapasztaltam. De nem, ez más.

Rácz Zsuzsa a 20 év alatt lefirkantott írásait válogatta össze ebbe a kötetbe, melyek ezúttal nemcsak a saját személyes tapasztalatit takarják, hanem nagymamájától a lányáig mindenki szerepet kap, még ha csak pár oldal erejéig is. Nincs nagyon mibe belekapaszkodni, ha összehasonlítást akar az ember végezni a korábban kiadott két kötet és ezen sztorigyűjtemény között, talán a stílus az egyetlen.  Természetesen a jól megszokott szarkasztikus, ironikus, ráczzsuzsis stílus itt is fellelhető, de valahogy sokkal visszafogottabb az előző két regényhez képest. Nyílván megérik az ember lánya, benő lassan a feje lágya, megházasodik, gyereket szül, és a tomboló szinglibából átmegy lassan csendes, nyugodt családanyába. 

Inkább a szépérzéket megmutató, mélabús történetek dominálnak, amik így is nagyon tanító erejűek, s ugyanolyan csillogó szemekkel lehet olvasni, mint a nyersebb stílusú Terézanyu-kiadványokat. Engem az Ország, Város, Fiú „fejezet” nyűgözött le. Ez a nő úgy le tudja írni a földrajzi helyeket, hogy kedvem támadna cserebugyikat dobálni a kistáskámba, s odarohanni a könyvvel a kezemben, hogy minden részletet megkeressek, amiről itt ecsetelt. Olyan zsebbe való történetek ezek, amikre szinte kivétel nélkül lehetne egy-egy ellensztorit írni, vagy ha azt nem is, de ihletet bőven lehet meríteni.

Azt vallja Zsuzsi a könyvborítón, hogy ez a könyv sokkal inkább önéletrajzi jellegű lett, mint a másik két Terézanyu-kötet. Szerintem nem. Vagy csak nekem nem állt össze a kép a végére, ahogyan azt megjósolták. Erre a szerepre ott van az Állítsátok meg Terézanyut!, ez csak ráadás. Valami plusz, amire még volt kereslet, s aminek természetesen nagyon örülünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasokasarokban.blog.hu/api/trackback/id/tr695547076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása